Nebezpečný pachatel, po němž pátrali středočeští a pražští policisté! Po Jiřím Dvořákovi (66) vyhlásili pátrání v pátek, uvedli že je podezřelý z násilného trestného činu. Podle informací Blesku útočil na parkovišti u firmy Aero Vodochody v Odolené Vodě. Bývalou kolegyni tam měl polít kyselinou, potvrdily Blesku dva na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje.

Jiří D..
Autor: Policie České republiky

„Mohu potvrdit, že jsme zasahovali u areálu Aero Vodochody v pátek kolem poledne u zraněné ženy, která utrpěla popálení dolních a horních končetin i obličeje. Po ošetření byla transportována do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ řekla Blesku tisková mluvčí středočeské záchranky Petra Homolová s tím, že zranění ženě způsobila neznámá látka. To, že Dvořáka hledají právě kvůli útoku na ženu, potvrdili policisté v úterý. „Zaútočil na ni leptavou látkou a následně zmizel,“ uvedla mluvčí pražských policistů Hana Křížová.

S paní K. – bývalou kolegyní z Aero Vodochody, kde muž dva a půl roku pracoval na pozici konstruktéra, měl podle informací Blesku už v minulosti spory. Firma mu totiž v roce 2015 neprodloužila smlouvu, muž tvrdí, že to bylo proto, že neopětoval ženiny city a ona pak zařídila jeho vyhazov. Žena tuto verzi odmítla, u soudu, který proběhl v květnu loňského roku, podle serveru iDnes.cz vypověděla, že ji naopak Jiří obtěžoval – sledoval ji, psal jí milostné e-maily a pak jí začal vyhrožovat.

„Jednou jí to sečtu“

Když muž z Aera odešel, začal firmu šikanovat na internetu – v řadě článků, které několik let publikoval na internetové stránce aero-vodochody.net, obviňoval zaměstnance Aera Vodochody ze závažné trestné činnosti, ta se ale neprokázala. Firma pak Dvořáka zažalovala, pražský městský soud mu nařídil veškeré články i videa odstranit a zakázal mu dál o firmě psát. Měl také jako odškodnění zaplatit firmě milion korun. Znalci uvedli, že muž není duševně nemocný, má ale poruchu osobnosti, je nepřizpůsobivý a obtížný svému okolí. „Paní K. má u mě otevřený účet a jednou jí ho sečtu,“ řekl hledaný muž tehdy serveru.

Jiřího D. už v pátek bezprostředně po útoku hledal vrtulník, který kroužil nad Odolenou Vodou i v jejím okolí, avšak marně. V sobotu pak policisté zjistili, že by se muž měl nacházet v bytě v pražské Libni. Místo něj tam ale u dveří na policisty čekala nastražená výbušnina, která jednoho policistu zranila. V neděli pak policisty stopa zavedla zpět do Odolené Vody, kde po něm v pozdních večerních hodinách znovu pátrali. Podle informací agentury Aktu.cz tam měl podezřelého někdo zahlédnout v pět odpoledne v autobuse.

Video
Video se připravuje ...

Zásah v Libni: Na policisty místo pachatele čekala výbušnina Aktu.cz

V úterý se dopustil dalšího činu. S nelegálně drženou střelnou zbraní navštívil úřad práce v Praze na Vinohradech a nezdráhal se ji použít proti jedné úřednici. Ta střelnému zranění později v nemocnici podlehla. Do ulic se záhy vypravily stovky policistů, kteří na psychicky narušeného muže doslova uspořádali hon. Úspěšný. Odpoledne jej dopadli v Palackého ulici v centru Prahy.

Chtěl bych poděkovat médiím, která okamžitě prezentovaly námi zveřejněné situace, což mělo za následek, že se do pátrání aktivně zapojila i veřejnost,“ ocenil Tomáš Lerch, ředitel krajského ředitelství Policie ČR. Jiří D. skončil v policejní cele a podle prvotní klasifikace, která zní »vražda«, mu hrozí až 20 let ve vězení. „Právní kvalifikace se teprve upřesňuje. Není vyloučeno, že bude rozšířena o další skutky,” dodal Lerch.

Fotogalerie
27 fotografií