Útočníkovi hrozil za pokus vraždy a porušování domovní svobody až výjimečný trest. K návrhu obžaloby na 16 let v base trestní senát ještě půl roku přidal, o vině Josefa B. neměl pochyb. „Máme ucelený řetězec nepřímých důkazů bez jediné trhliny,“ konstatoval soudce Jan Špeta.

Obžalovanému se to ale nelíbilo. S rozsudkem nesouhlasil a hned se domáhal odvolání. Oběť přitom dobře znal, napadený byl přítelem jeho matky. „Nezabil jej jen proto, že poškozený předstíral smrt,“ dodal Špeta.

Obětí partner matky

Incident se odehrál začátkem loňského listopadu v domě, který Josef B. dobře znal, dříve tam bydlel. Když vnikl dovnitř, zamířil do ložnice. Tam spal majitel domu, přítel jeho matky.

„Zaútočil na něj skleněnou lahvičkou do obličeje, nejméně jedním úderem jej zasáhl do nosu a způsobil mu zlomeninu nosních kůstek. Pak jej obžalovaný nejprve rdousil rukama, poté mu tisk na obličej polštář a snažil se poškozenému zabránit v dýchání. Jednání zanechal, až když se poškozený přestal hýbat,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová.

Předstíral smrt

Důchodce předstíral smrt a to jej zachránilo. Když si útočník myslel, že seniora udusil, sebral mu kovovou krabici s osobními věcmi, mobilní telefon v hodnotě asi tisíce korun a opustil dům. Napadený si poté, když už byl útočník pryč, přivolal pomoc. Záchranáři ho převezli do špitálu, tam strávil dva dny.

„Já to neudělal, vždyť jsem se ženou plánoval loni v prosinci svatbu, jsme spolu 14 let, máme dvě vlastní děti, o tři další se starám. Já tohle nemám za potřebí, to je proti přírodě,“ tvrdil Josef B. u soudu. Dodal, že matku v domě občas navštěvoval, prý mu vyčítala, že nejezdí z Německa, kde žil s partnerkou, častěji.

Drogy odmítl

Josef B. též tvrdil, že neužívá drogy. Jeho matka ale napsala soudu dopis, že je pravidelným uživatelem a jeho jednání bylo zkratkovité.

„Nechápu, kdo jí něco takového, takovou pitomost, poradil. Na policii mi dělali testy na alkohol i drogy, které byly negativní,“ komentoval obžalovaný muž.  Na další otázky soudu k osudnému dnu odmítl vypovídat. Rozhodovat tak bude odvolací pražský vrchní soud.

VIDEO: Josef B. vyfasoval u Krajského soudu v Plzni za pokus vraždy a porušování domovní svobody 16,5 roku.

Video
Video se připravuje ...

Josef B. se u Krajského soudu v Plzni zpovídal z pokusu vraždy a porušování domovní svobody. Dostal 16,5 roku. Romana Vébrová