„Obviněná svědka postupně instruovala, kdy mu nejprve předala informace k dennímu režimu poškozené, místům jejího bydliště, zaměstnání a jejích majetkových poměrech. Sdělila mu, jakým způsobem se má zbavit těla poškozené, doporučovala mu části těla zalít do betonu a hodit do vody,“ shrnula mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková.

Veselá se hájila, že šlo z její strany jen o dobrodružnou hru a snahu recidivistovi vyhovět. „Vzpomínal, že byl vyhlášený gangster. Vyprávěl, co podnikali s Jonákem, co se dělo v Discolandu Sylvie. Říkal, že potřebuje akci, aby zažil pocit gangstera. Že ho vzrušuje myšlenka, že ho navádím, tak abych mu to popisovala,“ tvrdila s tím, že vážně nic nemyslela.

Z podmínky vězení

Krajský soud v Plzni Veselou nejprve letos v lednu potrestal podmínkou. „Čin nebyl dokonán a ani nebyl o něj učiněn pokus. Postoj obžalované byl ve způsobu plánování vraždy značně naivní. Vzhledem k její dosavadní bezúhonnosti jsme se rozhodli, že lze na ni působit podmíněným trestem. Je samoživitelka a má dvě malé děti,“ odůvodnil soudce Jan Hostaš.

Odvolací Vrchní soud v Praze to ale viděl jinak. „Trest byl uložen zcela, zcela nepřiměřeně mírný. Za přípravu vraždy není v žádném případě možné uložit trest odnětí svobody podmíněně odložený, i kdyby ta dotyčná osoba byla do té doby svatá,“ uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. Dubnový verdikt tak byl pravomocný.

Žádná hra

Veselá se pokusila ještě uspět s dovoláním k Nejvyššímu soudu v Brně. Marně. „Obviněná v celé záležitosti skutečně nevystupovala pasivně, ona byla tou, která svědka opakovaně kontaktovala, která mu precizně vyložila svoje plány, včetně plánů na likvidaci těla poškozené, rozdělení zisku a zajištění alibi,“ dodala Tomíčková.

Nebylo tak pochyb, že se makléřky, která ji v minulosti zaměstnala a poskytla jí bydlení, vážně chtěla zbavit.

VIDEO: Blesk Podcast: Pravda o Jonákovi a Discolandu. Bývalí zaměstnanci se svěřili divadelníkům.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pravda o Jonákovi a Discolandu. Bývalí zaměstnanci se svěřili divadelníkům Jiří Marek, Lukáš Červený