Soud začal případ rozplétat ve středu dopoledne, Renatu N., která na něj čekala ve vazbě, přivedla eskorta v poutech. Žena přišla oděná celá v černém, od začátku jednání se jí z očí řinuly slzy a místy hlasitě vzlykala. Nejinak tomu bylo i při vyhlašování rozsudku - dostala 15 let ve věznici s ostrahou, jak požadoval její obhájce Michal Holan. Soud neshledal žádné přitěžující okolnosti kromě toho, že žena čin spáchala na dítěti, naopak vzal v potaz Renatino přiznání. Dostala také ochranné ústavní léčení kvůli závislosti na drogách. 

Podle obžaloby Renata N. porodila chlapečka v nebytovém prostoru u své známé v Praze 4 13. května loňského roku, a to bez pomoci lékařů či kohokoliv dalšího. Miminko bylo donošené a zdravé. „Obžalovaná však místo přivolání pomoci začala dítě rukama rdousit, čímž došlo k jeho usmrcení. Tělíčko novorozence poté uložila do pytle a spolu s pupečníkem, placentou, hygienickou vložkou a zakrváceným oblečením do pytle na odpadky,“ popsala obžaloba.

Video
Video se připravuje ...

Renata N. přichází k Městskému soudu v Praze Blesk TV

Pytel s miminkem si dala do kabelky, 14. května pak MHD dojela do Husových sadů v Praze 5, kde spolu se svými známými žila jako bezdomovkyně, a pytel položila vedle stanu. Jim řekla, že rodila v nemocnici a že si miminko převzala její matka. Odpadkový pytel pak začal zapáchat, ženina známá proto přivolala policii, která mrtvé miminko loni 18. května našla.

Žena, které za vraždu dítěte hrozilo 15 až 20 let vězení, se u soudu ke všemu přiznala a prohlásila svou vinu. Uvedla, že má 10letou dceru, která je nyní v péči její sestry, přiznala se také k tomu, že už od svých 18 let intenzivně užívá drogy. Pervitin prý brala i v době posledního těhotenství, i když se podle svých slov snažila užívání drog omezit na jedenkrát týdně. 

„Já se strašně omlouvám za to, co se stalo. Vím, že jsem mohla jednat úplně jinak a jednala jsem impulzivně, jsem si vědoma toho, co jsem provedla, a nemělo se to stát. Nedokážu říct, proč se to stalo. Doznávám se k tomu, co je mi kladeno obžalobou za vinu, v celém rozsahu. Nemám ani slov k tomu, co jsem provedla a jaký hrozný čin jsem spáchala,“ nechala se slyšet. 

Kdo je otcem zavražděného dítěte, žena neuvedla, podle jejích slov ani nevěděl, že je těhotná. „K doktorovi jsem nechodila, ani jsem nikoho nekontaktovala – styděla jsem se, že beru drogy. Co se týče výbavičky, měla jsem domluvený kočárek, ale neměla jsem na něj peníze. Pak nějaké dudlíky, dečky, ale nebylo to v té míře, jako by mělo,“ uvedla na dotazy předsedy senátu Petra Blažka.

Popsala, jak vraždila

O existenci babyboxu prý věděla, netušila ale, kde se nachází. Den před porodem si ještě vzala pervitin a odešla ke kamarádce. „Řekla jsem jí, že si potřebuji odpočinout, dala mi klíče a odjela. Začalo mě pak bolet v podbříšku, šla jsem tedy čůrat a najednou jsem začala rodit, bylo to hrozně rychlé. V první chvíli jsem se lekla toho, co se vůbec stalo. Měla jsem černo před očima a nevím, proč jsem miminko začala rdousit rukama. Rdousila jsem ho chviličku – nedokážu odhadnout, bylo to hrozně rychlé,“ popsala s tím, že miminko pak dala do pytle a odešla do stanu v Husových sadech, kde žila se známými.

„Kéž by šlo všechno vrátit. Chtěla jsem policii volat sama, ale přivolala ji známá. Před zadržením jsem požila pervitin, policisté mě pak odvezli do nemocnice na gynekologický zákrok,“ dodala Renata. Když miminko porodila, všimla si prý, že se jedná o chlapečka, chtěla mu dát jméno Kryštof. „Miminko po porodu nevydávalo žádné zvuky – neplakalo, pouze tak vrnělo,“ uvedla žena. 

Státní zástupkyně jí navrhovala trest 16,5 roku vězení a vzhledem k její závislosti na drogách také ústavní ochranné léčení toxikomanické. Obhájce žádal trest na dolní hranici zákonné trestní sazby, tedy 15 let. Obžalovaná Renata N. ve své závěrečné řeči jen uvedla, že jí je všechno líto. Po vyhlášení rozsudku si ponechala lhůtu, státní zástupkyně se na místě odvolala.

Fotogalerie
55 fotografií