Na první pohled věrohodně působící podvodníci, kteří na uprchlíky mluví jejich mateřštinou či rusky, si lehce získají jejich důvěru. „Lidé z nelegálních agentur říkají uprchlíkům, že jim okamžitě zajistí dobré místo a k tomu nocleh. Realita ale bývá o dost horší,“ řekl podle serveru novinky.cz sociální pracovník Vladyslav Skyban z plzeňské pobočky Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Jako příklad uvedl otřesnou zkušenost mladé ukrajinské matky Marii, která před válkou utekla s ročním synkem a svou matkou. Trojice skončila na jedné z ubytoven na Tachovsku. „Nebyla tam ani voda, hrozné. Samozřejmě musela klientka zaplatit nemalé peníze. Zoufale nám volala, co má dělat. Naštěstí se nám ji i její blízké podařilo dostat rychle pryč a najít lepší zázemí,“ popsal sociální pracovník.

Cílem i matky s dětmi

Toto zavrženíhodné jednání nelegálních pracovních agentur se objevovalo už v minulosti, s uprchlickou vlnou jen zesílilo. „Agentury přicházející ženy sice naberou, pak ale zjistí, že matky nemají pro děti hlídání, a tak je nechají napospas a obvykle bez finančních prostředků,“ dodal Skyban.

Mafiáni a obchodníci s lidmi se skoro ničeho neštítí. Když si běženci v centru vyřídí doklady a další dokumenty, odvážejí je podvodníci hned na ubytovnu. Mnozí z běženců nemají moc peněz, a tak velmi záhy spadnou do dluhové pasti. Když cílí na matky s dětmi, je to hyenismus nejhrubšího zrna.,“ dodal podle serveru prezident Asociace pracovních agentur Radovan Burkovič.

Informace a varování

Právě v Plzeňském kraji, místu průmyslovým zónám zaslíbeném, je podobných podvodníků  vysoká koncentrace. Uprchlíky odchytávali přímo u kontaktního místa v bývalém Prioru v Plzni. Když tam policie zesílila kontroly, cílí na nebožáky už i ve vlacích či na ulicích dále od kontaktního místa.

Policisté proto uprchlíkům rozdávají letáky, kde před nekalými praktikami varují, ve stanu před kontaktním centrem běží preventivní video v ukrajinštině. V centrech se pohybují i asistenti Státní hoúřad inspekce práce v označených vestách, kteří Ukrajincům poskytují potřebné informace.

Informace pro uprchlíky

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
29. 4. 2024

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
29. 4. 2024

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Kompletní online

Fotogalerie
84 fotografií