Připravit všechny kašny, fontány, pumpičky i pítka na sezónu vyžaduje čas i práci. U kašen museli truhláři rozebrat a odvézt dřevěné kryty, poté vše vyčistit a zkontrolovat technologii. Ta je před zraky veřejnosti ukryta v podzemních prostorách pod náměstím.

Kontrolou tak prošly filtry, čerpadla, i nádrže na vodu. Největší, skoro dvacetikubíkovou, ukrytou pod zemí, má kašna Velbloud. „Teprve, když technici seřídí vstupy a odzkouší, že se otáčí, co se otáčet má, teprve pak je možné začít napouštět kašny vodou,“ uvedl Petr Jelínek z firmy, která má servis kašen na náměstí Republiky v Plzni na starosti.

Vana kvůli prasklinám

Nově upravená je do nadcházející sezóny kamenná nádoba u Velblouda. Loni se v ní objevily praskliny, a tak odborníci doporučili instalovat do ní olověnou vanu. Ta je tvořena vzájemně spojenými olověnými pláty.

Voda v kašnách není určena k pití. Je chemicky upravovaná, limit chloru je udržován tak, aby se v ní netvořily řasy. Pokud dojde ke kontaminaci vody, musí se veškerá vypustit, kašna, nádrž i potrubí vyčistit a pak znovu napustit. To vyjde město na přibližně sedm tisíc korun. Peníze pak město vymáhá po tom, kdo škodu způsobil.

VIDEO: V pražské kašně na Karlově náměstí se předloni koupal naháč, z vody se mu nechtělo.

Video
Video se připravuje ...

Naháč se koupal v kašně na Karlově náměstí. Strážníci ho nedokázali dostat ven. Poslechl až svou přítelkyni. MP Praha

Fotogalerie
15 fotografií