Sochy zvířat jsou vysoké asi 1,5 metru. Umělci je vytvořili ze speciálně vyrobených čirých ledových bloků. „Na ty jsme pak nejdříve stříkli vodu a počkali se, až k sobě přimrznou. Motorovou pilou se udělala hrubá práce. Dlátem a kladivem se pak doladily detaily,“ řekl organizátor akce Lukáš Toušek z Ice Factory.

Sochy přilákaly spoustu dětí. „Táta mi řekl, že je to vážka. Je krásná, a ty další také,“ svěřila se Ema (5) z Plzně. Na sochy kulili oči i ti nejmenší. „Nejlepší je támhleta,“ ukazoval Sebastian (2) nadšeně na ledového chameleona.

Náročný víkend

Situaci ale zkomplikovali o víkendu neukáznění lidé. „Městská policie přijala hlášení, že na náměstí Republiky u ledových soch dochází k porušování vládních nařízení. Hlídky řešily upozorňováním nedodržování rozestupů, shlukování a nenasazené roušky. Na místě byli také státní policisté,“ popsala mluvčí městské policie Jana Pužmanová. Sochy tak na chvíli skončily omotané policejní páskou.

Organizátor, který byl mimo město, přispěchal situaci řešit. „Sochy jsem přikryl krabicemi. V pondělí už jsou ale zas volně přístupné. Nečekal jsem, že bude o výstavu takový enormní zájem a prosím všechny návštěvníky, aby respektovali všechna opatření a také nesahali na sochy,“ dodal  Toušek.

Výstava za výstavu

Ledové sochy na náměstí jsou částečnou náhradou za výstavu Podmořský svět. Ta měla v areálu pivovaru začít před Vánocemi a trvat až do jara. V chladícím stanu na nádvoří bylo 18 obřích soch. Největší, byla chobotnice a plejtvák, měřily 3,5 m.

„Stan stál půl miliónu, statisíce jsem měl v sochách, 300 tisíc měsíčně byly náklady na chlazení a to už nešlo utáhnout,“ řekl Toušek. Sochy tak nechal na začátku února roztát.

VIDEO: Ledové sochy v Plzni.

Fotogalerie
10 fotografií