Monika H. (43) a Šárka Š. (57) měly podle žaloby dlouhodobě týrat, ponižovat a zanedbávat dvanáct obyvatele domova (76 až 95). Jednu měly podle obžaloby přiškrtit, druhé zlomit ruku o pelest, další polámat nohu při nešetrném přistrčení. Jiné měly nadávat do tlustých prasat, když ji nemohly otočit na lůžku.

Ženám měly odpírat jídlo a pití, a vysmívat se jim, když neudržely stolici, přičemž některé měly také pokálené veřejně obnažovat. „Jejich jednání nelze nikterak omluvit. Ženám též nadávaly, urážely je i ponižovaly,“ řekla žalobkyně Jiřina Navrátilová.

Obvinily je kolegyně

Ošetřovatelky usvědčovaly z týrání nemohoucích seniorek tři někdejší kolegyně Gabriela, Renata a Jana. „Týraly klientky s demencí, a ty, ke kterým nechodily žádné návštěvy. Verbální útoky, facky, to bylo na každé směně,“ vypovídala Renata.

Na údajné nepravosti v domově upozornila také bývalá kolegyně Gabriela L. (†52), ale zprošťujícího rozsudku se nedožila. O život přišla tragicky vloni v květnu, rok poté, co jí zemřel její milovaný syn. „Neunesla, že nás křivě obvinila,“ řekla soudu obžalovaná Monika H.

Zváží odvolání

Soudkyně v odůvodnění rozsudku konstatovala, že obžalované nejednaly vždy zcela profesionálně. U jedné z nich došlo podle soudkyně k vyhoření a někdy pak následně k nevhodnému chování ke klientkám. „Její nekultivované chování může zranit klienta,“ uvedla soudkyně Gabriela Maria Ožanová.

Soudní senát přesto přes veškerá tvrzení obě ošetřovatelky zprostil viny v plném rozsahu. „V žalobě označený skutek není trestným činem,“ uvedla při vynesení rozsudku předsedkyně  Ožanová.

Státní zástupkyně navrhovala dvojici podmíněný trest ve výši dvou let s odkladem na dva a čtvrt respektive až tři roky a také peněžitý trest 35 tisíc pro každou.

Obě zproštěné ženy rozsudek v soudní síni přijaly, Státní zástupkyně si ponechala lhůtu k vyjádření. „Zvážím odvolání,“ řekla žalobkyně.

Ošetřovatelky dále pracují v sociálních službách. Podle vyjádření soudkyně Ožanové obě zaměstnavatelé hodnotí jako spolehlivé, obětavé a bezproblémové.

Soudní při prodloužil covid

Byla to covidová epidemie, která brutálně zasáhla do projednávání případu údajného týrání seniorek. „Během pandemie se nemohly provádět v domově Slunečnice procesní úkony,“ potvrdila žalobkyně Jiřina Navrátilová

Žaloba se zabývala konkrétně případy 12 seniorek, které měly již viny zproštěné ošetřovatelky týrat a jinak jim ztrpčovat závěr života. Než padl rozsudek, jedenáct z nich již odešlo z tohoto světa na věčnost. Soudní pře začala předloni v srpnu.

VIDEO: Žena se vydávala za vnučku stařenky. 

Video
Video se připravuje ...

Žena se vydávala za vnučku stařenky. Policie České republiky

Fotogalerie
6 fotografií