Havířovské motoristy trápí dlouhodobý nedostatek parkovacích míst okolo jejich bydlišť. Kdo tu chce mít jistotu, že nemusí muset objíždět půlku města a hledat, kam auto odstavit, může si požádat o místo vyhrazené. To se však notně prodraží.

„Placené parkovací místo vyhrazené pro registrační značku vozidla vyjde na 30 tisíc za rok. Podmínkou je vůz kategorie vozu M1, do osmi míst k přepravě kromě řidiče. Žadatel musí s technickým průkazem přijít na odbor komunálních služeb magistrátu,“ říká mluvčí města Rosalie Seidl Pokorná.

Ve městě si takto pronajímá stání 340 řidičů. Pro Havířov to znamená přes 10 milionů ročně do rozpočtu.

Norma: 5 metrů, Havířov: 7 metrů

Kdo si parkovací místo v přepočtu za zhruba 82 korun denně pronajme, dostane od magistrátu sedm metrů, pokud jde o parkování podélné. I když třeba Škoda Fabia měří jen necelé čtyři metry. Při třech stáních za sebou jde o 21 metrů délky pro tři vozy, které mají celkem ale jen zhruba 12 metrů. Na devíti metrech přitom mohla stát další dvě auta...

„Rozměry parkovacích míst jsou u nás dány platnou legislativou, a to jak o technických průkazech, tak ČSN,“ říká mluvčí Pokorná. Norma ČSN 73 6056 hovoří přitom takto: „parkovací místo musí na šířku mít alespoň 2,5 metru. Kolmá stání pak alespoň 5 metrů na délku.“

Parkujete špatně? Připlatíte si

Kdo stojí mimo vyhrazená místa, toho odtáhnou na nově zřízenou plochu na periferii a nechají ho platit odtah i stání na ploše a napaří mu pokutu. „Odtáhli jsme do současnosti 57 vozidel, a to jak technicky nezpůsobilých, tak tvořících překážku v silničním provozu,“ říká Rosalie Seidl Pokorná.

Odtah vozidla stojí 2 500 korun + služby odtahové plochy 300 korun za každý započatý den. „Ano, platí se rovněž za spáchání dopravního přestupku,“ bilancovala částky mluvčí. 

Parkovišť je nedostatek

Přesto, že magistrát nechal za poslední čtyři roky vystavět po městě 750 parkovacích míst, nestačí. Proto mnozí z nouze i po několikerém objetí ulic rezignují, a odstaví auta na místech zakázaných. Ty čeká odtažení.

„Vzhledem k problémům, kdy auta bránila průjezdu vozidel IZS, stála na požárních nástupních plochách a odstavována byla i vozidla technicky nezpůsobilá k provozu,“ popsala situace vedoucí k častějším dotahům mluvčí.

VIDEO: Vteřiny pro život: Jihomoravští hasiči v novém videu apelují na špatně parkující šoféry.

Video
Video se připravuje ...

Vteřiny pro život: Jihomoravští hasiči v novém videu apelují na špatně parkující šoféry HZS Jihomoravského kraje

Fotogalerie
8 fotografií