Kryt byl tajně postaven v letech 1959 až 1962. „Věděli o něm jen nejvyšší státní představitelé a vedení dolu Dukla. Byl určen jako štábní kryt civilní ochrany pro Havířovsko,“ popsal člen spolku Lukáš Swaczyna..

V roce 2008 byl kryt odtajněn, když se bouraly budovy dolu Dukla. Řada měla přijít i na něj. Měl být zlikvidován a zalit betonem.Tehdy se o něj začali zajímat lidé z Archa Projektu.

„Jeden pán se ptal, co tu děláme, když jsme mu pověděli o krytu, myslel, že si děláme legraci. Říkal, že fáral na Dukle 30 let a neměl o něm ani tušení,“ usmál se průvodce.

Zchátralý a vyrabovaný

Dlouhé roky chátrající kryt byl dříve mnohokrát vyrabován. „Když jsme ho převzali, byl v podstatě prázdný. Odčerpali jsme spoustu vody, zlikvidovali plíseň, zachránili, co zůstalo, a sháněli vybavení,“ vylíčil civilním povoláním webový vývojář.

Skupina sháněla patřičné vybavení, kde se dalo, na šachtách, ve skladech, v muzejích. Do té doby byl jediným vybavením krytu nefunkční diesel agregát, neúplné filtračně-ventilační zařízení nebo třeba světlo nad operačním stolem.

Unikátní konstrukce

Kryt má šest pater, sahá až do hloubky 33 metrů. Byl určený hlavně pro administrativní pracovníky dolu Dukla, kteří by se o něm dozvěděli v případě vyhlášení poplachu. Jeho kapacita byla asi 450 lidí.

Zvláštní je svou unikátní konstrukcí. „Je to betonový monolit, kolem kterého je v zemi zapuštěna obří obruč. K té je zavěšen na pružinách. Žádný další takový už u nás není,“ řekl Swaczyna.

Odolnější má jen prezident

Do krytu vedou dva vstupy, jeden bojový a jeden mírový. Ten bojový má navíc dekontaminační komoru. Jinak je k vidění již vše, co má správný protiatomový kryt mít, včetně ošetřovny, operačního sálu, telefonní ústředny či štábní místnosti.

„Jde o kryt druhé atomové třídy, první třídu má už jen prezident. Tenhle kryt odolá jaderné pumě o síle 250 kilotun při rychlosti střely do 300 metrů za sekundu,“ vysvětlil průvodce.

Dá se tam podívat!

Z Archa Projektu se stalo Muzeum civilní ochrany Dukla. „Už se nám podařilo zrekonstruovat čtyři z šesti pater. Vybavujeme je tak, jak původně vypadala. V pátém patře máme expozici, kterou stále doplňujeme,“ podotkl Lukáš Swaczyna.

Do krytu je zvána i veřejnost. Lidé si mohou návštěvu objednat přes formulář na webu muzea

VIDEO: Kryty a bunkry: Kam se schovat a co mít v evakuačním zavazadle?

Video
Video se připravuje ...

Kryty a bunkry: Kam se schovat a co mít v evakuačním zavazadle? Videohub

Fotogalerie
25 fotografií