„Zkoušíme, zda jsou funkční dieselové generátory, je zde pitná voda, zíchody. Zastaralá je ale vzduchotechnika, budeme muset nakoupit filtry,“ řekl náměstek primátorky Jiří Oliva (ČSSD).

Tři vchody, 900 metrů chodeb

V krytu jsou ubikace pro správce, sklady, toalety, vodárna, dvě studny, očistné komory, rozhlas po drátě, telefonní ústředny. Kryt má tři vchody - jeden z Husovy ulice a dva z Nádražní. Rozlehlý labyrint je vytesaný ve skále 35 metrů pod zemí

Inženýři nechali v Brně v kopci vyhloubit a vytesat soustavu navzájem kolmých chodeb na obdélníkové ploše přibližně 85 x 60 m. lenuté chodby, ražené ve skále s cihelnou vyzdívkou, mají nejčastější rozměr 3 x 3 m a jejich celková délka dosahuje i s únikovými štolami zhruba 900 metrů.

Nejbezpečnější místo v Brně

Kryt vznikl po druhé světové válce. „Měl sloužit jako skrýš při dalších možných náletech. Postupně byl, během studené války, přizpůsoben proti jadernému útoku,“ prozradil náměstek primátorky Oliva.

VIDEO: Čtyři dny v krytu, pak týden pěšky. Příběhy prchajících Ukrajinců mladé dobrovolníky zasáhly. Dovezli jim pomoc, mysleli i na zvířata.

Video
Video se připravuje ...

Čtyři dny v krytu, pak týden pěšky. Příběhy prchajících Ukrajinců mladé dobrovolníky zasáhly. Dovezli jim pomoc, mysleli i na zvířata Kateřina Lang, Agáta Ulrichová, Giancarlo Lamberti

Kryt je podle expetů nejbezpečnějším místem Brna. Leží místy 35 metrů pod zemí a připomíná labyrint. „Lidé mohli uvnitř se zásobami potravin vydržet až čtyři dny,“ řekl Oliva. Kryt však nebyl nikdy přizpůsoben spaní nebo delšímu pobytu; jediné spojení se světem bylo rozhlasem po drátě.

V Brně je asi 300 nouzových skrýší

Kromě krytu Denis je v Brně zhruba 300 dalších možných nouzových skrýší  – ty jsou však provizorní, vesměs ve sklepeních domů či paneláků.

„Oficiální kryty, známé z doby před rokem 1989, již neexistují,“ řekl Blesk.cz mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Aktuální legislativa s ohledem na rizika v naší republice počítá především s využitím tzv. improvizovaných úkrytů – sklepy, podchody, obecně stavebně kryté prostory. Centrální sklady, kde by byly uloženy plynové masky a další prostředky osobní protichemické ochrany pro veškeré obyvatelstvo, neexistují.

Stejně tak již neexistují „komplexní plány ochrany civilního obyvatelstva“, ale soustava krizových plánů, havarijních plánů a dalších dokumentů, ve kterých jsou připravena opatření pro různé situace včetně výpadků dodávek energií.

Doporučené postupy pro řešení konkrétních mimořádných situací a krizových stavů lze najít na webových stránkách města Brna v sekci Bezpečnost  případně na portálu HZS JMK Krizport

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online
Fotogalerie
72 fotografií