Tak se jmenuje novinka - nejmenší srdeční pumpa na světě. Muž, který trpěl rozsáhlým postižením věnčitých tepen a operaci srdce by zřejmě nepřežil, byl první, na koho ji kardiologové v Třinci Podlesí použili.

Díky tomu se senior po třech dnech od zákroku úspěšně zotavuje doma. „Považuji toto prvenství za určité vyznamenání. Vím, že jsem doktorům zašmodrchal hlavu, protože můj stav jinou metodu neumožňoval. Po celou dobu operace jsem byl při vědomí a sledoval dění na sále,“ líčil pacient.

Jako čerpadlo

Zároveň se pochlubil, že nyní mu už delší procházky nedělají žádný problém. „Cítím se dobře, všechno se mi krásně zahojilo. Samozřejmě počítám s tím, že budu muset rehabilitovat a dávat na sebe pozor. Jsem vděčný, že medicína udělala tak obrovský pokrok,“ dodal senior.

Impella funguje jako čerpadlo. „Nasaje krev v levé komoře a pod dostatečným tlakem ji přečerpá do hlavní tepny – aorty. Je tím zajištěno dostatečné zásobení mozku a dalších orgánů krví,“ vysvětlil vedoucí lékař intervenční kardiologie v Třinci Jindřich Černý.

Rychlost a jednoduchost

Zařízení vypadá podobně jako cévka (katétr). Do těla nemocného se zavádí přes stehenní tepnu a pod rentgenovou kontrolou. Ovládá se přes počítač. Vše zabere přibližně 15 minut. „Obrovskou výhodou je rychlost a jednoduchost zavedení,“ uvedl Černý.Při rozsáhlém infarktu

Nejmenší pumpa na světě je určená dvěma skupinám pacientů. „Za prvé u rozsáhlých akutních infarktů myokardu s kardiogenním šokem, tedy zhrouceným krevním oběhem,“ popsal lékař Černý. Když člověka přivezou včas, Impella mu stabilizuje krevní oběh a lékař má čas ke zprůchodnění infarktové tepny.

Při rizikových zákrocích

„Druhou skupinou vhodnou pro Impellu jsou stabilní pacienti, které čeká buď komplexní, nebo vysoce riziková koronární angioplastika,“ doplnil lékař. Komplikace během výkonu by mohla vést ke zhroucení krevního oběhu.

VIDEO: Do operací srdce s pomocí virtuální reality se pustili v Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí na Frýdecko-Místecku.

Video
Video se připravuje ...

Do operací srdce s pomocí virtuální reality se pustili v Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí na Frýdecko-Místecku. Karel Janeček

Fotogalerie
6 fotografií