Horkovzdušný balon s 26 lidmi v  koši odstartoval v neděli vpodvečer z Bělského lesa na jihu Ostravy a mířil na sever. Záhy měl pilot (26) potíže. „Nešlo mu to zvednout ani zatáčet,“ referovali lidé na zemi.

V Mariánských Horách balon „škrtl“ o strom, přibral zlomenou větev a odtrhl kus střechy základní školy Zelená!

Stáhli ho lanem

Výletníci bombardovali tísňové linky, pilot přidával horký vzduch do balonu jako o závod. Balon si nakonec dal říct, vznesl se od školy a letěl dál. Už ale v doprovodu policistů, kteří zasáhli u novoveské vodárny.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě havaroval horkovzdušný balón. PČR

„Pomocí lana, které jim hodil pilot, balon s lidmi bezpečně dostali na zem. Pilot se podrobil dechové zkoušce na alkohol a testu na drogy, vše s negativním výsledkem,“ uvedla policistka Eva Michalíková

Policisté se věcí dál zabývají pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Při kuriozní nehodě se naštěstí nikdo nezranil.

Pilot to zvládl

„Letu balónu nad Ostravou zeslábl vítr a jeho směr se změnil zpět do města. Pilot musel řešit nouzovou situaci přistáním do zástavby na tzv. manévrovací lano, na což jsou piloti trénováni již při výcviku,“ uvedl jednatel společnosti Libor Staňa.

Při prvním pokusu o nouzové přistání se ake pilot rozhodl přerušit přistávací manévr, znovu natopil  balón ke stoupání, přičemž košem lehce zavadil o budovu školy.

„Dále pak pokračoval několik minut v letu, kde se mu na druhý pokus o nouzové přistání za použití manévrovacího lana podařilo bezpečně přistát. Nedošlo k žádné škodě na zdraví a to je nejdůležitější. Můžeme říct, že tuto nouzovou situaci nakonec pilot zvládl velmi dobře,“ dodal Staňa.