Při nehodě motorového padákového kluzáku v Kunčičkách u Bašky na Frýdecko-Místecku zahynul v úterý pilot (†60). Nepomohla ani půlhodinová snaha o jeho oživení. „Muž po pádu z několika desítek metrů nedýchal, byl v bezvědomí a měl zástavu srdce,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Po vyproštění ze sedačky stroje zahájili záchranáři boj o jeho život. Připojili pacienta na přístrojem řízenou ventilaci, masírovali mu srdce, podávali léky.

Vnitřní zranění

„Pro vnitřní poranění bylo nutné rovněž akutní ošetření hrudníku. Lékaři u pilota zjistili známky zranění pánve a dolních i horních končetin,“ dodal Humpl. Bohužel muž svým zraněním na místě podlehl.

Se záchranou pomáhali i hasiči, kteří nejdříve hydraulickými nástroji vyprostili jeho tělo ze stroje. „Zároveň jsme na kluzáku udělali protipožární opatření. K dalšímu šetření si ho převzali policisté,“ sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Zřítil se s rogalem

Nešťastně skončil také v úterý zážitek z pohledu na svět z výšky pro muže (36) s rogalem. V Odrách na Novojičínsku spadl z deseti metrů, zachytil se v koruně stromu a poté se zřítil na zem. Podle svědků byl krátce v bezvědomí, se záchranáři však již později mluvil.

„Zasahující lékař zjistil, že jeví známky otřesu mozku a poranění hrudníku,“ dodal mluvčí záchranářů. Po ošetření byl těžce zraněný pacient letecky transportován do ostravského traumatologického centra.

VIDEO: Chesley Sullenberger. Jak hrdina „Sully“ zázračně přistál na řece Hudson bez obětí na životech.

Video
Video se připravuje ...

Chesley Sullenberger. Jak hrdina „Sully“ zázračně přistál na řece Hudson bez obětí na životech Videohub

Fotogalerie
6 fotografií