Ostravský strážník Pavel Neuwirth (53) slouží jízdní městské policii v hipologickém oddílu dlouhé čtvrt století. „Už jako kluka mě to táhlo do stájí, k vůni zvířat a sena. Ta láska přetrvává dodnes,“ vyznal se zkušený jezdec, osedlávající vraníka Aureliána (17).

Do ulic jezdívá klidnit nepokoje při demonstracích a hlídat pochody rozkurážených sportovních fandů s kolegou Jiří Turoněm (44) a jeho běloušem Cassiusem (9). „Naučili jsme naše svěřence být v klidu, i když lidé řvou, dělají hluk a kdeco zapalují,“ říká Jiří.

Hlídají i pátrají

Mimo bitky chuligánů a výtržníků hlídají chatařům majetky v odlehlých oblastech, kam až autem hlídka nedojede, a i pro pěší kontrolu je to v těžkém terénu nemožné. „Pomáháme i policii při pátracích akcích okolo řek či v lesoparcích,“ dodává strážník.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě se konaly závody jízdní policie. Karel Janeček

S kolegyní Ivanou Missigovou (44) a s jejím Sidem (15) se účastnili minulý víkend závodů v Ostravě. Ivana byla nejlepší jezdkyní. Náleží jí titul přeborník městských policií České republiky v jízdě na koni.

„Na koně se musí člověk spolehnout a kůň se musí spolehnout na něj,“ uvedla strážnice s dvacetiletou praxí. Aktuálně disponují ostravští strážníci šesti vraníky a šesti bělouši ušlechtilého plemene Starokladrubský kůň.

Kůň nahradí 30 strážníků

Mezi demonstranty má uniformovaný strážník větší respekt. Kůň může při zásahu údajně nahradit až 30 strážníků. „Je to mohutné zvíře, budí velký respekt a z koně máte daleko větší přehled o situaci, která se může kdykoliv vyhrotit,“ říká Pavel Neuwirth.

Fotogalerie
10 fotografií