Stojí v místech, kudy nebylo radno chodit za tmy. „Dříve byl prostor zázemím pro bezdomovce, dnes pro kulturu a sport,“ řekl primátor Tomáš Macura.

„Jde o největší investici historii města, na které se Ostrava podílela jako zadavatel,“ řekla náměstkyně Zuzana Bajgarová. Projekt za víc než miliardu se neobešel bez potíží. Hned po prvním kopnutí do země se musela řešit zamořená půda po důlní činnosti, některá místa obsahovala až 46 % uhlí.

Klavírní ferrari za pět „mega“

Srdcem budovy sloužící Fakultě umění je koncertní sál s nejlepší akustikou v Česku. „Konečně se nenecháme jen my zvát do zahraničí, ale můžeme zvát zahraničí sem k nám,“ usmál se děkan Michal Kalhous.

Klavíristé Eliška Novotná a Lukáš Michel pak zahráli na „ferrari mezi klavíry“ značky Steinway & Sons za pět milionů korun! V budově jsou i špičková pracoviště digitální grafiky.

Konečně vlastní sportoviště

Druhá budova slouží Ostravské univerzitě jako zázemí pro sport a konečně se dočkala svých sportovišť, která jí jako jediné univerzitě v Česku chyběla.

Ústřední je hala velikosti tří basketbalových hřišť a kolem ní na úrovni třetího patra atletický ovál, který ve svých obloucích vystupuje mimo budovu. V jednom z nich opticky až téměř nad řeku. Asfaltový ovál na střeše bude sloužit bruslařům, cyklistům, koloběžkářům...

Vychytat „mouchy“

Projekt je v záběhu a musí se mu ještě vychytat „mouchy“. V budovách je například problém se signálem a zlobí také protékající záchody. „Jde o obří projekt, prototyp. Vše vyřešíme,“ slíbil děkan Daniel Jandačka. Město i kraj čekají zvýšení atraktivity Ostravy, rektor Jan Lata zase konkurenceschopnosti univerzity. Součástí areálu je i 50. Havlova lavička.

VIDEO: První aplikace kmenových buněk ve FN Ostrava.

Video
Video se připravuje ...

První aplikace kmenových buněk ve FN Ostrava. FN Ostrava

Fotogalerie
14 fotografií