Oslavenkyně jako malá bydlela s rodiči a třemi sourozenci v Malých Hošticích u Opavy. Tam také strávila většinu života. Sousedé ji znali jako pilnou pracovnici tamního papírenského podniku. V obci žila i po roce 1993, kdy jí zesnul milovaný manžel.

„V roce 1997 byl její dům zasažen povodní, a proto se přestěhovala ke mně a mojí rodině,“ řekla neteř jubilantky Alžběta Vehovská (69). „Vodu měla v celém domě. Zachraňovali jsme ji přes okno. No a delší čas byla u nás, než jsme vyčistili vše od vody a bahna. Pak žila teta v domečku dál spokojeně u sebe doma, než se dostavilo stáří,“ uvedla.

„Sama neměla děti, tak byla ráda, když jsme byli s ní. Starala se o nás a pak nám pomáhala nám s výchovou,“ dodala. Za babičkou jezdívá pravidelně se sestrou Annou Bittovou (62) a dalšími čtyřmi sourozenci.

Celodenní péče

„Od roku 2013 žije teta v Domově Bílá Opava. Vyžaduje celodenní odbornou péči, té se jí tu dostává měrou vrchovatou, za což personálu převelice děkuji,“ těší se ze zabezpečení tety Alžběta Vehovská.

Marie Nováková je dnes imobilní, má potíže s pohybem a mluvou. Proto má ráda svůj klid, i když se ráda nechává na polohovacím křesle vyvézt na zahradu domova a usmívá se dál na své okolí. Dodnes si ráda pochutná na dobrém jídle a pití. „Hlavně na sladkém, to ona miluje. Čokoládky, koláčky, které jí vozíme,“ prozradily obě neteře.

VIDEO: Moderní centrum pro seniory.

Video
Video se připravuje ...

Moderní centrum pro seniory Youtube Hithit

Fotogalerie
7 fotografií