Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Závěrečný průvod na počest jubilea Alžběty II.: Divočel malý Louis i zvířata!

/
  • Ty NEJ momenty z finálního průvodu
    7. června 2022 ● 05:00

    Čtyrdenní opulentní oslavy na počest platinového jubilea vlády královny Alžběty II. zakončil bujarý průvod Londýnem. Zúčastnily se ho tisíce lidí, mezi nimi největší hvězdy monarchie. Nechyběly ale potíže! Připomeňte si s námi ty nejlepší momenty. 

  • 1.

    10 tisíc lidí

    Slavnostního jubilejního průvodu, který se táhl zhruba tři kilometry, se zúčastnilo na 10 tisíc lidí. Nechyběly vojenské jednotky, divadelní herci a další umělci, zdravotníci nebo krásní automobiloví veteráni. 

    Průvod vedl Gold State Coach, zdobený královský kočár vážící 4 tuny a pocházející z 60. let 18. století, ve kterém královna jela na svou korunovaci v roce 1953 a který byl využíván i u příležitosti stříbrných a zlatých jubileí. Královna v něm ale tentokrát nejela – namísto toho občany zdravil její hologram, který vypadal jako mladičká královna v den korunovace.

    Mezitím bylo ve Spojeném království zaregistrováno asi 16 000 pouličních večírků. Podle odhadů se jich zúčastnilo až 10 milionů lidí – přibližně 1/6 populace Spojeného království, uvedl Peter Stewart, výkonný ředitel charitativní organizace Eden Project, která některé z akcí koordinovala.

  • 2.

    Sešla se rodina

    Mezi přihlížejícími nesměli chybět ani členové královské rodiny. Spatřena byla princezna Anne (71) s manželem Timothym Laurencem (67), princ Charles (73) s vévodkyní Camillou (74), dcera princezny Anne Zara Tindallová (41) s manželem Mikem Tindallem (43) a dcerami Miou (8) a tříletou Lenou (roční Lucas zůstal doma), princezna Eugenie (32) s manželem Jackem Brooksbankem (36) a synem Augustem Philipem (1) nebo princezna Beatrice (33) a její manžel Edoardo Mapelli Mozzi (38). Také oni nechali teprve osmiměsíční Siennu Elizabeth raději v péči chůvy. 

  • 3.

    Augustova premiéra

    Většina urozených rodičů nechala své nejmladší poklady doma, princezna Eugenie a Jack Brooksbank ale byli výjimkou. Teprve ročního Augusta Philipa navlékli do roztomilého svetříku s britskou vlajkou a vzali ho do společnosti na jeho premiéru! Jednalo se o jeho historicky první královské vystoupení. 

  • 4.

    Zlobivý Louis

    Zdaleka největší pozornost se upínala k vévodovi a vévodkyni z Cambridge, princi Williamovi (39) a jeho manželce Kate (40). Ti přivedli všechny své děti – George (8), Charlotte (7) i Louise (3). Nejmladší člen familie má ale zřejmě své období vzdoru! 

    Když rodiče vyrazili v sobotu na oficiální návštěvu do waleského Cardiffu, vysvětlil princ William s žertem přítomným, že Louise museli nechat doma. Malý by totiž cestu zřejmě nezvládl a válel by se mezi fotografy po zemi.

    Bez potíží se ale neobešlo ani sledování závěrečné slavnostní přehlídky. Na Louise to bylo zjevně zdlouhavé a navzdory veselé hudbě a barevným rekvizitám poněkud nudné. Na židličce se proto netrpělivě vrtěl a svou mámu, která seděla vedle něj, pěkně zlobil. Když se ho pokoušela umravnit, dokonce na ni několikrát udělal dlouhý nos! Nakonec ho žertovně usměrňoval i ragbista Tindall, který seděl za vévodkyní. Vyroste z něj snad stejný potížista, jakým byl v mládí princ Harry (37)?

     

  • 5.

    Pozdrav královny

    Euforickou náladu završil zlatý hřeb, který do poslední chvíle nikdo nečekal. Již během přehlídky se spekulovalo, že by na závěr mohla své poddané pozdravit i sama královna. Nic ale nebylo jisté a nikdo vystoupení nepotvrdil...

    Královna, kterou v posledních měsících trápí zdraví a která kvůli vyčerpání odřekla i několik výstupů během slavnostního víkendu, nakonec volání svých občanů vyslyšela a přijela do Buckinghamského paláce. Jakmile nad ním zavlála standarta značící její přítomnost, všichni zpozorněli... A pak se panovnice skutečně ukázala i na slavném balkoně!

    Doprovod jí dělal princ Charles, Camilla, princ William, Kate a jejich tři děti. Královna pak z balkonu zamávala a dala najevo svou vděčnost za projevenou přízeň. 

  • 6.

    Splašený kůň

    Součástí průvodu byli i vojáci na koních. Příprava koní na podobné přehlídky se obvykle nepodceňuje, zvířata mají ale občas zkrátka svou vlastní hlavu... A jedno takové se našlo i tentokrát. Jednoho z koníků možná vyděsily přítomné davy, nebo zkrátka nesouhlasil s trasou své cesty... a rozhodl se klusat si to jinudy. 

  • 7.

    Hvězda Ed Sheeran

    Hned po královně a jejích příbuzných byl největší hvězdou dne anglický zpěvák s irskými kořeny Ed Sheeran (31). V závěru přehlídky zazpíval na mohutném pódiu několik písní za nadšené podpory publika a hned po něm se ukázala sama královna. Takové pocty se jen tak někomu nedostane!

  • 8.

    Klíčové momenty

    Opulentní průvod plný těch nejkreativnějších výtvorů a rekvizit připomněl klíčové momenty královniny vlády i všechny kouty na zemi, které spadaly pod vládu britské monarchie. 

    Jeden z výstupů například předvedl afro-karibskou interpretaci nástupu královny na trůn. O smrti svého otce, a tedy faktu, že se stala královnou, se totiž dozvěděla v roce 1952 během návštěvy safari v Keni. 

  • 9.

    Nechyběly celebrity

    Takovou slávu a navíc neopakovatelnou událost si nemohly nechat ujít ani známé osobnosti. V průvodu se svým vozem jela například hvězda Dynastie původem z Paddingtonu Joan Collinsová (89), dále světově proslulá topmodelka, která ovlivnila celá 60. léta, Twiggy, vlastním jménem Lesley Lawsonová, rozená Hornbyová (72), nebo Naomi Campbellová (52). V publiku nadšeně dováděla zase Kate Mossová (48).

  • 10.

    Trapas slavné kuchařky

    S takovým počtem vozidel, dopravních prostředků, rekvizit, tanečníků a pěších není divu, že ne všechno šlapalo jako na drátkách. Slavná televizní moderátorka, restauratérka a kuchařka Prue Leithová (82) se průvodu účastnila v krásném historickém Jaguáru, ten jí ale bohužel přímo uprostřed cesty vypověděl službu! Čtyři stevardi ji pak museli vlastními silami roztlačit, aby nepřekážela... 

    Leithová si dokonce zkrátila dovolenou, aby se akce mohla zúčastnit. Takhle si to ale zřejmě nepředstavovala... Hvězdná kuchařka byla součástí druhého dějství, Čas našich životů, který mapoval sedm desetiletí kultury, hudby a módy v rámci čtyřdílné přehlídky.

  • 11.

    Slavili i lemurové

    Bujarých oslav se neúčastnili pouze lidé, ale také zvířata. Vedle koní, kteří nesli na zádech policisty a vojáky či závodili na dostizích, psů, kteří dělali společnost svým páníčkům, corgíků, kteří zaběhli své historicky první corgí derby, a dalších němých tváří to byli překvapivě také lemuři. 

    Skupinka těchto roztomilých opiček byla zachycena, jak si na dece v parku užívá slavnostní piknik!

  • 12.

    Galerie

    Na více fotografií se podívejte do naší galerie.

     

    VIDEO: William při nácviku vojenské přehlídky pro platinové jubileum. Jeho kůň s hlavou hluboce skloněnou budil rozpaky

    Video
    Video se připravuje ...

    William při nácviku vojenské přehlídky pro platinové jubileum. Jeho kůň s hlavou hluboce skloněnou budil rozpaky Profimedia.cz

    Fotogalerie
    306 fotografií

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 8

Milla: Spíš po tátovi,ten to ve čtyřech letech taky uměl rozjet.

(12. 06. 2022 03:39)

Milla: Skromný dotaz do Blesku:pročpak jste zasklili fotku malého Louise jak sedí Charlesovi na klíně?Zajímalo vás jen jak lumpačil nebo nechcete předvést Charlese i z lidštější stránky?

(12. 06. 2022 03:39)

frantacizek: kniha Psychologie inteligence od toho Piageta

(07. 06. 2022 15:43)

frantacizek: tež teď furt slavím, až tak, že sem na počest královny vytáhl své už pomalu zapomenuté Pepe jeans snacky s britskou flágou..

(07. 06. 2022 12:16)

frantacizek: senzomotorická stadia, nebyl si jiný..

(07. 06. 2022 12:14)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy