Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslední den oslav královnina jubilea: Holografická Alžběta a 150 hvězd!

/
  • Čtvrtý den oslav královnina jubilea
    6. června 2022 ● 05:00

    Čtyřdenní oslavy platinového jubilea vlády královny Ažběty II. v neděli završily slavnostní obědy po celém Společenství národů a bujarý průvod se zlatým kočárem poblíž Buckinghamského paláce. Jako třešnička na dortu pak vystoupilo 150 britských hvězd!

  • 1.

    200 tisíc slavnostních obědů

    Ulice po celé Velké Británii a dalších zemích Společenství národů zaplnily slavnostní obědy pod širým nebem. Oslavných hostin se zúčastnil i princ Charles (73) s chotí Camillou (74) nebo princezny Beatrice (33) a Eugenie (32). Podle odhadů bylo slavnostních akcí uspořádáno celkem zhruba 200 tisíc. 

  • 2.

    Rekordní párty v Morecambe

    Davy ze „všech čtyř koutů Spojeného království“ přijely na obrovskou pouliční party v Morecambe v hrabství Lancashire. Projekt Eden, který bojuje za otázky životního prostředí a ekologie, změnil svou každoroční hostinu a tentokrát ji ponořil do královské tematiky. Pozváno bylo více než 5 tisíc lidí, a jde tak o rekordní záležitost.

    Organizace sídlící v Cornwallu doufá, že překoná světový rekord v největší pouliční party, která se kdy konala. Pozvaní hosté si své jídlo museli přinést s sebou – a s ním i ochranu proti typickým britským dešťům. 

  • 3.

    Průvod se zlatým kočárem

    Uprostřed Londýna u Buckinghamského paláce ve 14:30 místního času (15:30 SLČ) odstartoval slavnostní průvod se zlatým kočárem. Místem zněly slavné hity, v průvodu nechyběli tanečníci, neobvyklá vozidla či alegorické vozy. 

    Nejdůležitější součástí průvodu byl královnin přes 300 let starý zlatý kočár. Právě ten ji 2. června 1953 vezl na její korunovaci. Tentokrát v něm panovnice sice neseděla, palác ale využil moderních technologií a připravil divákům skvělou podívanou. Z okna kočáru jim totiž mával hologram mladičké Alžběty II., která vypadala jako živá!

    Průvod se táhl asi tři kilometry a skončil kolem 17 hodin místního času, tedy 18 hodin SLČ. 

  • 4.

    Pařící celebrity

    Nedělní veselici v ulicích poblíž paláce si nenechaly ujít ani hvězdy toho největšího kalibru. Kdo se nedostal na pódium, nasával atmosféru alespoň v publiku. Spatřena byla například topmodelka Kate Mossová (48) nebo herečka Joan Collinsová (89). 

  • 5.

    150 národních klenotů

    Ve finále se představilo 150 „národních pokladů“, včetně Eda Sheerana, který se po svém vystoupení sešel i se členy veřejnosti a společně s „obyčejnými lidmi“ vzdal hold královně.

  • 6.

    Osobní pozdrav královny

    Na závěr oslav nad střechy Buckinghamského paláce vystoupala královská standarta potvrzující, že královna je ve svém sídle. Zanedlouho poté se na balkóně, spolu s nejužší rodinou, objevila i Alžběta II., která pozdravila nadšené davy.

    Královna Alžběta II. na závěr oslav zdraví davy před Buckinghamským palácem.
    Autor: Reuters

     

  • 7.

    Galerie

    Na více fotografií se podívejte do naší galerie. 

     

    VIDEO: Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil!

    Video
    Video se připravuje ...

    Megaoslava platinového jubilea královny Alžběty II.: Tohle svět ještě nezažil! Reuters

    Fotogalerie
    413 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 8

Milla: Britští poplatníci na jubileu vydělali,už se ví že při nákladech 28 milionů liber to vyneslo 1.2 miliardy takže nemají důvody si stěžovat.

(12. 06. 2022 03:32)

Jarda3: Trefa . . .

(07. 06. 2022 19:45)

jetuslunicko: Krásný příklad Britů úcty ke své panovnici a její rodině.

(06. 06. 2022 10:09)

kurna_venca: Taková britská Matějská pouť. Samá atrakce a šaškárna.

(06. 06. 2022 05:22)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy