Holčička dostala od zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse „pracovní“ jméno Olinka. „Má ale krásnější jméno,“ říká nešťastná žena (35), která pro Blesk.cz promluvila pod příslibem úplné anonymity.

Děvčátko do babyboxu oblékla do šedé zimní kombinézy s kapucí a na cestu jí přibalila plyšového medvídka.

„O malou jsem zažádala ještě týž den, asi hodinu po odložení do babyboxu. Hned druhý den jsem na úřadu v Opavě popsala celou situaci. Nikdy předtím se prý s ničím podobným nesetkali,“ vypráví maminka děvčátka.

Je u pěstounů

K odložení miminka donutily ženu okolnosti kolem dcerčina otce. „Nejsme spolu. Víc než dcera ho zajímaly slečny nabízející erotické služby. Váhala jsem, co dál. Byl to z mé strany neskutečný zkrat, jenž si nikdy neodpustím,“ přiznala máma „Olinky“.

Holčičku mají nyní v péči pěstouni. „Mohu dceru vídat až třikrát týdně, vzhledem k tomu, jaký vztah máme. Spolupracuji se sociální pracovnicí i s psycholožkou. Dělám vše pro to, abych mohla být plně s maličkou,“ neztrácí žena naději.

Drama u babyboxu

Jak žena přiznala, první zaváhání, přišlo již při odkládání dcerky u babyboxu. Kromě holčičky se snažila dovnitř vložit i tašku s výbavičkou, která se ale dovnitř nevešla.

Dvířka se neustále zavírala a otevírala. Celý proces mohl trvat až 10 minut. „Bylo to velmi stresující,“ řekla k tomu máma.

Vlna solidarity

S maminkou, která jednala zkratovitě a svého činu lituje, mají soucit mnozí lidé. Snaží se jí pomoci. Na facebooku vznikla skupina, jejíž zakladatelka chtěla zřídit transparentní účet na podporu ženy i její dcery.

To zatím ztroskotalo kvůli tomu, že žena chce zůstat v anonymitě. Musela by ji porušit. „V tuto chvíli to určitě udělat nechci. Paní zakladatelce přesto moc děkuji, posílám jí pravidelně fota ze setkání s dcerou,“ říká žena vděčně. Ráda je však i za pomoc v jiné formě.

Opavský babybox s osmi odloženými dětmi se dostal na pomyslné první místo v Moravskoslezském kraji.

VIDEO: Blesk Podcast: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nechce hledat rodiče odložených dětí.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nechce hledat rodiče odložených dětí Jiří Marek

Fotogalerie
16 fotografií