Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Viceprezidentka Harvardu Klára Jelínková: Lidé by neměli strojům a technologiím přenechávat rozhodování

Autor: pma - 
7. ledna 2022
05:00

I když původně studovala přírodovědu na Karlově Univerzitě, je teď IT specialistkou. Češka Klára Jelínková (49) působí od loňského roku jako viceprezidentka na prestižním Harvardu. Na starost tam má rozvoj informačních technologií. V rozhovoru pro nové vydání Reflexu však přiznává, že moderní technologie do našich životů vnášejí mnoho problémů a měly by nás znepokojovat.

Harvardova univerzita je jednou z těch nejprestižnějších a nejstarších na světě. Škola je dokonce starší než Ústava Spojených států. Od loňského roku na ní působí Češka Klára Jelínková (49) jako viceprezidentka. I když se původně chtěla stát učitelkou přírodopisu a chemie a začala studovat na Univerzitě Karlově, v roce 1991 přesedlala na ekonomii. „Ekonomie mě tenkrát strašně zaujala a tak jsem ji i dostudovala. Začala jsem pak pracovat právě na University of Wisconsin na technické katedře. Zjistila jsem, že můžu vydělat víc peněz v moderních informačních technologiích než jako ekonomka, tak jsem přešla do IT,“ vzpomíná v rozhovoru pro aktuální vydání Reflexu viceprezidentka.

Programovala na propašovaném počítači

K oboru měla Jelínková ale blízko i z domova. Její matka má doktorát z matematiky a fyziky a také dělala postdoktorandku. „Když jsem byla malá, moje máma opravdu věřila, že ženy musí jít do vědy a techniky, a tak jsem se s ní učila programovat. Ze západního Německa propašovala do Československa počítač Commodore 64, to byl docela úspěch,“ prozradila v minulosti pro americký deník Houston Chronicle Jelínková.

V rozhovoru Jelínková také popisuje, že je úžasné sledovat, jak moc se Česko v průběhu let změnilo a posunulo směr k západu, ale žít by zde asi již nedokázala. „Ve Spojených státech žiju posledních třicet let, takže celý dospělý život. Pracuji na univerzitách, ale americké univerzity jsou úplně jiné než ty evropské. Neříkám, že lepší, jenom systém je jiný. Pro mě by bylo těžké přesunout kariéru z jedné země do druhé,“ přiznává viceprezidentka.

Studium na univerzitě si nemůže dovolit každý

Řeč byla i o americkém školství a podobě výuky na Harvardu. „Myslím, že americké univerzity hodně těží z ochoty a nastavení Američanů investovat peníze do vzdělání. Vkládáte peníze do školy, kterou následně absolvujete, což vytváří část americké kultury. Není to stejné jako v Evropě nebo Asii,“ popisuje Jelínková v rozhovoru. Přiznává ale, že i americký vzdělávací systém má své mouchy. „Problémem je, že pouze malý zlomek celkové americké populace je schopný se na top univerzity dostat a studium si dovolit. Přijímáme studenty, kterým je sedmnáct nebo osmnáct. Když mě bylo tolik let, absolutně jsem netušila, co dělám,“ říká IT expertka a dodává, že talent se může u lidí projevit klidně i později.

Válka mezi myslí a realitou musí přestat

Odbornice na informační technologie zároveň rozkryla obavy, jaké o svém oboru má. Sama si dle jejích slov zrušila účet na Facebooku. Nechce se prý nechat předkládat informace na základě algoritmů. „Myslím si, že moderní technologie do našich životů vnášejí řadu problémů, které by nás měly velmi, ale skutečně velmi znepokojovat, “ popisuje. Je teď podle ní hlavně v rukou univerzit, aby se „přestala odehrávat válka mezi myslí a realitou“ a aby naučili studenty rozpoznávat deepfakes (sofistikovaná falešná videa, pozn. redakce). Lidé by se podle odbornice měli zaměřit primárně na své vlastní myšlení a nenechávat vše bezmyšlenkovitě na strojích a umělých technologiích.

Dannero ( 9. ledna 2022 18:29 )

když zmiňuje jak drahé vzdělání tam mají, tak to jsme rádi že si mohla zdarma vystudovat UK a jít podpořit vzdělávání v USA.

frantacizek ( 7. ledna 2022 09:45 )

samozřejmě pravda, jen se divím, že tohle čtu od IT odbornice.. před pár dny jsem tohle psal kolegovi fotografovi. IT fandím jen v průmyslové sféře (výrobě), tam se stane nenahraditelným i stran úspory lidských zdrojů práce..

Levsalonu ( 7. ledna 2022 09:17 )

To se tu zas zelena zavisti. Pravy Cech si preje jen jedno: aby sousedova chcipla koza.

milan59 ( 7. ledna 2022 07:42 )

Ještě mě "pobavil" odstavec v článku - Když jsem byla malá, moje máma opravdu věřila, že ženy musí jít do vědy a techniky, a tak jsem se s ní učila programovat. Ze západního Německa propašovala do Československa počítač Commodore 64, to byl docela úspěch,“ prozradila v minulosti pro americký deník Houston Chronicle Jelínková.
V rozhovoru Jelínková také popisuje, že je úžasné sledovat, jak moc se Česko v průběhu let změnilo a posunulo směr k západu, ale žít by zde asi již nedokázala. „Ve Spojených státech žiju posledních třicet let, takže celý dospělý život. ....Jojojojo takže další PŘEBĚHLÍK který bude poučovat ČECHY

milan59 ( 7. ledna 2022 07:36 )

Zobrazit celou diskusi