Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Mamince Ditě osud těžce naložil: Postižení dcery ani smrt manžela ji nezastavily, teď pomáhá ostatním rodičům

Autor: jel - 
26. ledna 2022
05:20

Se statečnou maminkou Ditou Szymanskou se osud nemazlil. Její dcerce Elence v osmi měsících diagnostikovali těžkou nekompenzovanou farmakorezistentní epilepsii, kvůli které holčička vyžaduje celodenní péči. Později paní Szymanské také při nehodě zemřel manžel a jí se opět zhroutil svět. Přes tyto těžké životní překážky však energická žena založila skvělý projekt. Jde o kroužek Krůčky v Děčíně. Ten sdružuje děti s handicapem a jejich rodiče a funguje už od roku 2012. Jeho členové se navzájem podporují, pomáhají si a vyměňují si zkušenosti. Poslední roky pořádají také sbírku hraček, která vdechuje starým hračkám nový život. Pro Blesk popsala, jak Krůčky fungují.

Když byla Elence nemoc diagnostikována, její maminka neměla dostatek informací v podstatě o ničem, vše bylo nové a informace špatně dostupné. Trvalo jí dlouhé dva roky, než se dozvěděla, že existuje Raná péče, která pomáhá rodičům dětí se zdravotním postižením. Pracovnice péče paní Szymanskou podporovala v jejím nápadu založit skupinu pro rodiče dětí s handicapem a seznámila ji s dalšími rodiči.

„Slovo dalo slovo a já v říjnu 2012 oslovila paní ředitelku Domu dětí a mládeže v Děčíně Světlanu Hochwalderovou, zda by nebyli proti, kdyby vznikl kroužek pro rodiče s handicapovanými dětmi,“ prozradila Dita s tím, že ještě téhož roku Krůčky skutečně vznikly. „Začátky nebyly jednoduché, ale já měla představu, jak by to mělo fungovat.“

Na Krůčky je jich v současné době registrováno 29 a jsou různého věku a handicapu. Společně s nimi kroužek navštěvují často i jejich sourozenci a hlavně rodiče. Péče o děti s postižením je náročná a představou paní Dity bylo, že kromě jiného budou rodiče moci sdílet své zkušenosti, kontakty i znalosti. Což se povedlo a rodiny se nyní schází každý čtvrtek na hodinu a půl, na lekcích nechybí muzikoterapie, světelná terapie a mnohé další.

Tím to ale nekončí. „Pořádáme zábavné víkendové pobyty pro rodiny s dětmi, společné grilování, ale i relaxační víkendový pobyt pro naše báječné maminky s podporou Andělů bez Křídel. I my maminky potřebujeme chvilku odpočinku a nabrat sílu,“ vysvětlila paní Szymanská a doplňuje, že s vedením Krůčků jí pomáhají další úžasné maminky Kateřina Hladišová, Zuzana Kochová a Iveta Holubová, kterým nechybí nadšení a entuziasmus. „Vše děláme jako dobrovolnice s láskou k našim trochu jiným dětem. Jejich úsměv, zlepšení, radost, tleskání, je nám tou největší odměnou.“  

Sbírka hraček

Kroužek vše financuje sám a peníze na aktivity a pomůcky shání členové. Naštěstí se najdou také dobří lidé, kteří jim občas přispějí nějakým tím finančním darem. Objevil se však i skutečně zajímavý nápad. „Díky Světlaně Pleškové vznikly Hračky Krůčky. Základní myšlenkou tohoto projektu je dát vyřazeným hračkám nový smysl, nový život,“ řekla paní Dita. A o co vlastně jde? Od rodin se vyberou nepotřebné hračky, ty se pak vyperou, opraví a zašijí, pak se za nízkou cenu (10-30 Kč) prodávají dál. Vybrané peníze pak opět pomohou Krůčkům. „Radost dítěte, které dostane to, co si samo vybere, se nedá vyčíslit a samozřejmě radost Krůčátek, které díky vydělaným penězům můžou provozovat aktivity potřebné pro jejich rozvoj.“

Současná vlna pandemie koronaviru bohužel setkávání členů kroužku znesnadnila, nicméně plánují další projekty a doufají, že se brzy budou moci věnovat svým aktivitám opět naplno.

„Díky Krůčkům jsem poznala spoustu báječných lidí, kterým není lhostejný život handicapovaných dětí a snaží se pomáhat,“ uzavírá Dita. „Jsme dobrá parta, která drží při sobě, pomáháme si, podporujeme se, prožíváme dobré i špatné věci a hlavně si fandíme. Umíme se pochopit, neboť jsme na stejné lodi. Rodiče zdravých dětí bohužel někdy nepochopí to, co nás trápí. Našich dětí se někdy bojí nebo je i nás odsuzují,“ prozradila na závěr.