Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Za 16 let se z babyboxů vrátilo 5 dětí matkám: Za odkládání dětí může stát, tvrdí zakladatel Hess

Autor: jel - 
22. září 2021
05:00

Za 16 let existence babyboxů v České republice do nich bylo odloženo už 226 dětí. To poslední bylo nalezeno v brněnském babyboxu, kam někdo odložil čerstvě narozenou holčičku, která dostala jméno Anetka-Světlana. Jedná se o dvacáté dítě v Brně. Z více než dvou stovek děťátek se asi o pět z nich přihlásily matky a chtěly ho zpět. Co na to říká „otec“ speciálních schránek Ludvík Hess? Prozradil, že je z toho zdrcený. S některými odloženými dětmi se však stýká a zná jejich osudy. Popsal i příběh těhotné ženy, jež chtěla miminko odložit a zavolala mu, dítě si nakonec nechala.

V pondělí 6. září našla zdravotní sestra kolínské nemocnice v babyboxu tři a půl kilového zdravého chlapečka. Dostal jméno Cyril Svoboda. Jména vybírá „babydědek“ Ludvík Hess sám a prozradil, že tohle jméno vybral po velkém propagátorovi babyboxů. Ten mu prý dokonce v pondělí volal, že by rád miminku dal nějaký dárek, jestli je to možné. Jedním dechem ale Hess dodává, že se ale snaží být apolitický.

V neděli 19. září však zdravotní sestřička v babyboxu brněnské Nemocnice Milosrdných bratří našla holčičku, která byla zabalena do fialového ručníku. Novorozená holčička, která byla do babyboxu vložena krátce po porodu, dostala jméno po sestřičce, jenž jí tam vyzvedla a po televizní moderátorce Světlaně Witowské. Anetka-Světlana měřila 49 centimetrů a vážila 2,8 kilogramu. Počet dětí odložených do babyboxu tak vystoupal na 226.

Co říkáte na to, že už bylo v babyboxech nalezeno už 226 dětí?

Já jsem z toho zdrcený. To je pět autobusů dětí. Když jsem před 16 lety zakládal první babybox, tak jsem si myslel, že to bude první a jedinej babybox a že do něj bude odloženo jedno dítě v rozmezí pěti let. A samozřejmě jsem netušil, že jich někdy bude 226.

Jaká je motivace rodičů k tomu, že babybox využijí?

Za poslední měsíc bylo odloženo pět miminek. Začínám si myslet, že za to může tenhle stát. Je smutné, že se rodiče dostávají do situací, že nejsou schopni se o děti starat. Soudím podle toho, jak jsou děti často oblečené. Tenhle předposlední chlapeček, Cyril, měl na sobě ručník a plenku. Tak soudím, že se narodil v nějakých sociálně nepříznivých podmínkách. 

A myslíte, že to zhoršila pandemie, když říkáte, že za poslední měsíc bylo nalezeno pět dětí?

Nene, myslím, že to nemá vliv, těch dětí je průměrně kolem dvaceti ročně. A to číslo je víceméně stejné.

Pamatujete si na první odložené dítě?

To byla Sonička. Byla odložena v roce 2006 v hloubětínském babyboxu. Byla z dvojčat, maminka si jedno nechala a druhé odložila. Holčička se nakonec vrátila do péče člena rodiny, ale ne matky. 

Kontaktují vás někdy maminky odložených dětí?

Ano, kontaktují a to jak před odložením dítěte, tak i po odložení dítěte. Já tomu říkám alibismus. Většinou se chtějí ujistit, že dítě je v pořádku.

Pamatujete si na nějaký konkrétní příběh maminky, která vás kontaktovala?

Jednou mě oslovila budoucí maminka s tím, že by chtěla dítě odložit a tak se chtěla poradit, jestli to skutečně není trestný čin. Ujistil jsem jí, že odložení do babyboxu trestný čin není, protože ho neohrozí na životě. No, ona si nakonec to dítě nechala a dodnes se s ní kamarádím. Když se dostala do finančních potíží, tak jsem jí také pomohl.

Chtěly někdy maminky děti zpět?

Stalo se jen několik případů. Myslím, že asi pět, že rodiče chtěli dítě zpátky. Poslední taková maminka byla letos ve Strakonicích. Odložené miminko, které jsem pojmenoval Tomáš Fiala, bylo romského původu. Romské děti v babyboxu nenacházíme, tohle byl snad jediný případ. Matka ho po několika dnech chtěla zpět. Nakonec jí ho po různých peripetiích soud skutečně vrátil.

Znáte osudy odložených dětí?

Všech samozřejmě ne, těch dětí je hrozně moc. Ale některé děti znám a stýkám se s nimi. Mezi nimi vyniká holčička, kterou jsem tehdy pojmenoval Anežka Česká, dnes už jí je dvanáct let. S jejími rodiči jsem v přátelském vztahu a navštěvuji je. Ona ví, že je z babyboxu a vždycky přijde, obejme mě a řekne ,Já tě mám ráda' a stařík utírá slzy, tekoucí mu po bradě.

Nyní je 80 babyboxů, plánujete instalovat další?

19. září jsem otevíral babybox v Karviné, pak 27. října v rokycanské nemocnici a pak 6. prosince v Klatovech. Pro příští rok mám naplánovány další. Existují ještě dvě poslední okresní města, která jsou zatím bez babyboxu, je to Chrudim a Tachov.

Video  Zakladatel babyboxů Ludvík Hess při zahájení testovacího provozu schránky pro odložené děti v Blansku  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi