*Ve FN Ostrava se v úterý 10. prosince kolem sedmé hodiny ráno střílelo.

*Útočník vtrhl do budovy polikliniky na ambulanci traumatologie a začal bezhlavě pálit.

*Sedm mrtvých (4 muži a 3 ženy) a 2 zranění. Jedna vážně zraněná žena zemřela ve čtvrtek v nemocnici.

*Pachatel střelby - technik Ctirad Vitásek (†42) se po útoku doznal své matce a při policejním zásahu se střelil do hlavy. Zemřel po 30minutové resuscitaci na lesní cestě u Děhylova na Opavsku.

*Důvodem nepochopitelného masakru měla být pachatelova představa, že i když je nemocný, nikdo mu nechce pomoci.

*Provoz nemocnice se obnovil částečně druhý den, ve čtvrtek již byl v plném provozu.

*Čekárny hlídá nemocniční ochranka.

*Za mrtvé a zraněné proběhla ve středu večer mše. Pronesena byla i modlitba za vraha.

Útok střelce ve Fakultní nemocnici v Ostravě
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
22:00
10. 12. 2019

Pro dnešní den se s vámi, vážění čtenáři, loučíme. Události kolem masakru v ostravské nemocnici budeme sledovat i v dalších dnech.

 
21:47
10. 12. 2019

Krátce po deváté večer do nemocnice dorazil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ihned zmizel v budově, kde došlo k masakru. Po několika minutách vyšel ven a podobně jako mnoho dalších zapálil svíčku na památku obětem.

V zadní části nemocnice mezitím zaměstnanci vyvezli těla obětí na zakrytých lůžkách.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
19:35
10. 12. 2019

Jedním ze zastřelených dozorců byl podle Deníku Petr Š., řidič vězeňské služby. „Je to obrovská tragédie. V Kyjovicích stavěli s manželkou, která je lékařkou, rodinný dům,“ uvedl jeho kamarád. Do nemocnice prý přišel se zlomenou nohou. „Nevím, zda to je pravda, ale právě on měl být tím mužem, který se před střelbou postavil před dceru a tím ji zachránil,“ dodal muž.

 
19:17
10. 12. 2019

Policie v budově nemocnice stále pracuje. Speciální kamerou snímají jednotlivé místnosti v budově včetně čekárny, kde zemřelo pět ze šesti obětí masakru. Mapují rovněž cestu, kterou vrah Ctirad unikal z nemocnice.

 
18:49
10. 12. 2019

O dnešním masakru ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde útočník šest lidí zastřelil, tři zranil a sám později spáchal sebevraždu, informují média na celém světě. Shodují se, že útok se stal v zemi považované za bezpečnou. Většinou přitom přebírají materiály velkých tiskových agentur. Britská rozhlasová a televizní stanice BBC zprávu o tragické události zařadila na úvodní stránku svého internetového portálu.

 
18:30
10. 12. 2019

Soustrast v souvislosti s dnešní střelbou vyjádřila celá řada politiků. Mimo jiné i premiér Babiš či slovenská prezidentka Čaputová. Reakce k tragédii si můžete přečíst ZDE >>>

 
17:50
10. 12. 2019

Podobně o masovém vrahovi mluví i další sousedé:  "S jeho partnerkou jsme se potkávali, působili jako milí lidé. Byl to sporťák, s dcerou chodil často ven. Jestli ale měli s partnerkou dceru spolu, to nevím," řekli našim reportérům místní manželé.

 
17:16
10. 12. 2019

Ctirad V. žil v panelovém domě v Ostravě-Zábřehu, informoval o tom Deník. Z bytu v desátém patře měl výhled na Porubu, kde stojí i nemocnice, ve které spustil vražednou střelbu. Na parkovišti před domem zůstala stát jeho firemní dodávka, kterou policie během dne zajistila.

Sousedé na muže vzpomínají jako na sportovce. „Pohodový chlap, nechápu, jak se to mohlo stát, sportovec, jezdil na kole, na lyže, hrával hokej. Ženským držel vždy dveře. Slušný člověk, řekl bych. Nerozumím tomu, že to udělal zrovna on,“ řekl Blesk.cz obyvatel paneláku.

 
17:07
10. 12. 2019

„Tohle je pro mě samozřejmě neskutečná tragédie. V první chvíli mi zatrnulo, to jsem se dozvěděl, že se na poliklinice střílí, ještě jsem nevěděl o obětech. Člověk si vybaví hned filmy se šílenými střelci…“ řekl pro Blesk.cz ředitel Fakultní nemocnice Ostrava MUDr. Jiří Havrlant.

„Když pachatel zahájil střelbu, byl jsem ve vedlejší budově ředitelství, přišel jsem do práce před sedmou a dozvěděl jsem se to z polikliniky, že je střelba. Nic jsem ale neslyšel. A až později jsem se dozvěděl, že jsou tam mrtví. V době střelby na místě byl jeden nebo dva lékaři a sestřičky, přesně nevím. Všechny oběti jsou pacienti. Šest je mrtvých, jeden stále v ohrožení života, dva jsou mimo ohrožení,“ dodal Havrlant.

 
16:59
10. 12. 2019

Oběťmi střelby v nemocnici jsou dva příslušníci Vězeňské služby ČR! „S hlubokým zármutkem jsem dnes přijala zprávu, že při tragédii v ostravské fakultní nemocnici zemřeli dva příslušníci Vězeňské služby České republiky. Ráda bych vyjádřila upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech této tragické události,“ uvedla v tiskové zprávě ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Naši kolegové nebyli ve službě, byli tam v době osobního volna,“ řekla Blesku mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

 
16:30
10. 12. 2019

Tragédie zasáhla i fotbalový klub Baník Ostrava. „Chceme vyjádřit co nejhlubší soustrast všem, které tato tragédie zasáhla,“ uvedl Michal Bělák, výkonný ředitel Baníku Ostrava. „S oběťmi soucítíme tím více, že jsme s Fakultní nemocnicí v Ostravě úzce propojeni a spolupracujeme s ní. Jsme připraveni okamžitě pomoci,“ ujistil Michal Bělák.

„Už nyní víme, že každý, kdo si na utkání koupí jednotlivou vstupenku, přispěje na finanční dar pozůstalým. Klub se části výnosu za jednotlivé vstupenky na utkání vzdá v jejich prospěch,“ napsal klub na svých facebookových stránkách.

 
16:22
10. 12. 2019

Dům vrahovy rodiny v obci na Opavsku zeje prázdnotou. Policejní hlídka, která ho několik hodin střežila, odjela ještě před čtvrtou odpoledne. Na zvonění nikdo nereaguje. Na rozlehlém pozemku se nachází dva domy, z ulice je vidět prostorná garáž a část upravené zahrady.

„Znal jsem ho od malého kluka. I jeho rodiče. Vždy pozdravil. Nebyly s ním žádné problémy. Už ale tady nějakou dobu nebydlel, přestěhoval se do Ostravy. Jezdil sem jednou týdně, staral se o trávu, pomáhal rodičům i s dalšími věcmi. Nechápeme to,“ řekl Deníku místní důchodce. 

„Říkaly se různé věci. Prý byl přesvědčen, že má rakovinu. Pak šel na nějaké testy, které ale nic z toho nepotvrdily. Byl zcela zdráv. On však tomu nevěřil. Myslel si, že na něho něco hrají a nechtějí ho léčit. Údajně se nechal slyšet, že to tak nenechá. V poslední době na tom nebyl psychicky dobře. Ale kdo by tušil, jak to skončí,“ popsala sousedka.

 
15:51
10. 12. 2019

Svědkyně televizi Nova popsala, že vrah před útokem bloumal po nemocnici a navštěvoval různá specializovaná oddělení - nejprve šel na kardiologii, kde nikdo nebyl. Před ordinací na gastroenterologii byl jen jeden člověk. Nakonec našel plnou čekárnu na traumatologii, kde spustil střelbu. Působí to tak, jakoby hledal čekárnu s co nejvíce možnými oběťmi.

 
15:25
10. 12. 2019

Na minuty hrůzy do smrti nezapomene zdravotní sestra ostravské fakultní nemocnice Veronika. Spolu s paní doktorkou ze zubního oddělení dost možná zachránily životy několika pacientům, kteří v panice před běsnícím vrahem utíkali do nejbližšího úkrytu.

„Zrovna jsme začínaly pracovat. Najednou jsme uslyšely rachot na chodbě. Lidi se řítili po schodech z traumatologie, která je o dvě patra výše,“ uvedla sestřička pro Blesk.cz.

Sestra s lékařkou rychle otevřely dveře oddělení. Vyděšení lidé, mnozí s dětmi, do nich vpadli. Lékařka hned za nimi oddělení zamkla. „Klepali se všichni strachy. S paní doktorkou jsem se jich ujaly, daly jim vodu,“ řekla sestřička. V ordinaci na ortodoncii lidé zůstali až do příjezdu policie.

 
14:58
10. 12. 2019

Zdravotní péče v Moravskoslezském kraji i Ostravě je po ranní střelbě v ostravské fakultní nemocnici zajištěná. Uzavřená je jenom poliklinika. Po jednání krizového štábu ministerstva to uvedl náměstek ministra Filip Vrubel. Ministr Adam Vojtěch (za ANO), který byl na pracovní cestě v Bruselu, dorazí na místo neštěstí večer.

 
14:54
10. 12. 2019

Stát dá pozůstalým 300 tisíc.

Premiér Babiš potvrdil, že stát vyplatí každé rodině postižené ztrátou nejbližšího 300 tisíc korun. „Předpokládám také, že lidé přispějí pozůstalým i veřejnou sbírkou,“ dodal premiér.

 
14:34
10. 12. 2019

Před ostravskou fakultní nemocnici začínají lidé přinášet květiny a svíčky na památku šesti obětí, které zastřelil Ctirad V. (†42). Sám pak spáchal sebevraždu.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
14:30
10. 12. 2019

Na památku obětí střelby ve FN Ostrava se v úterý 17. prosince rozezní po celé republice sirény. Spustí se v poledne a budou houkat dvě minuty 20 vteřin. V Ostravě to dnes uvedl premiér Andrej Babiš.

 

 
13:54
10. 12. 2019

Zdravotníci při dnešním zásahu po střelbě v ostravské nemocnici dělali to, co léta cvičí. „To je věc, která se bohužel cvičí. Je to takzvaná typová činnost, které se říká aktivní střelec, takže dělali jsme jenom to, co drilujeme řadu let,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Roman Gřegoř. Podobné zásahy plně řídí policie. „Prioritní je bezpečí zasahujících, protože mrtvý záchranář už nepomůže ani těm, kteří jsou třeba postiženi a zraněni,“ dodal. Na emoce přijde čas později, ale i zdravotníkům se musí dostat péče, aby se u nich podobné zážitky neprojevily nějakými potížemi.

 
13:48
10. 12. 2019

„Areál Fakultní nemocnice Ostrava je pro veřejnost zpřístupněn v plném rozsahu mimo budovu polikliniky, ta zůstává uzavřena. Výjimkou jsou pouze objednaní pacienti na dialýzu. Těmto pacientům je zajištěn vstup do budovy polikliniky pro provedení léčby,“ uvedla nemocnice. Kvůli tragédii také nemocnice zřídila informační linku s číslem 800 888 400.

 
13:22
10. 12. 2019

„Slyšela jsem střelbu. Pak jsme dostali telefonem zprávu, že se máme zamknout a nikam nechodit. Trvalo to nekonečně dlouho,“ řekla další z žen, která v budově polikliniky pracuje pro úklidovou firmu. Dodala, že se při čekání snažila kontaktovat ostatní kolegyně. „To se podařilo. Jsem ráda, že jsme všechny v pořádku,“ uvedla.

 
13:18
10. 12. 2019

Lidé postupně začínají hovořit o prožité hrůze. O zděšení, strachu a bezmoci. Zdravotní sestry se krčily za zaparkovanými auty, lidé s křikem vybíhali z nemocnice, vyděšené děvčátko utěšoval policejní psycholog.

„Byla to hrůza. Toto už nechci nikdy zažít. Ani o tom nechci mluvit. Promiňte. Nechápu prostě, jak člověk může udělat něco takového. Nevinným lidem,“ řekla mladá žena, kterou policejní zásah na několik hodin v budově uvěznil. Spolu s ní i desítky dalších pacientů, návštěvníků či zaměstnanců.

 

 
13:08
10. 12. 2019

Aleš Zygula, ředitel firmy, ve které střelec Ctirad V. (†42) pracoval:  „Měl podezření, že má vážnou chorobu. Dostal volno v práci a pak měl nemocenskou. Jeho chování se změnilo. Říkal, že se cítí hrozně nemocný,“ uvedl šéf Ctirada V. Aleš Zygula. Podle něj chodili společně jako firma na střelnici, ale nevěděl, zda měl Ctirad V. zbrojní průkaz.

 
12:59
10. 12. 2019

„Měl fungující vztah s přítelkyní. Holkám v kanceláři nosil kytky. Sportoval. Byl to normální chlap,“ řekl iDnes.cz spolupracovník Ctirada V., který postřílel šest lidí.

 
12:56
10. 12. 2019

„Měli jsme číslo sedmadvacet. Žena tam zůstala, nemůže chodit, má kotník v sádře, nemohu se jí dovolat,“ líčil přibližně padesátník ve svetru cihlové barvy. Utekl a venku před poliklinikou čekal mezi policisty, záchranáři a hasiči, jak situace dopadne.

„Vypadalo to jako Beretta,“ popisoval Toník, který byl na kontrole s maminkou. Žák druhého stupně základní školy viděl, jak pachatel střílel… tedy spíše popravoval. Potvrdil také informace o přebíjení zásobníků, střelec je měl vyprázdnit dva. Na zemi viděl minimálně čtyři těla. Střelec každopádně nic neříkal ani nevykřikoval, mlčel. Mířit měl na hlavy. Uvedl Moravskoslezský deník.

 
12:55
10. 12. 2019

Přibývají svědectví z otřesné střelby. Z čekárny prý měl nejdříve vyhodit děti a pak začít střílet do lidí.

 
12:31
10. 12. 2019

Policie zná totožnost tří ze šesti obětí střelby ve FN Ostrava.

 
12:24
10. 12. 2019

Ostrava vyjádří smutek nad tragédií

Po setmění nebude krajské město svítit tak, jak je obvyklé. Zhasnuta zůstane radniční věž, most Miloše Sýkory i Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovic. 

Pomocný biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David bude ve středu sloužit mši za oběti a pozůstalé po dnešní střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava. Mše bude v nemocniční kapli od 16:00. 

 
12:21
10. 12. 2019

Ministr vnitra Jan Hamáček popsal smrt pachatele: „V době, kdy dorazila policie na místo, ještě jevil známky života. Po asi půlhodinové resuscitaci těm svým zraněným podlehl. Takže pachatel tohoto hrůzného činu je po smrti,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
12:18
10. 12. 2019

Matka střelce z Ostravy spolupracuje s policií. Muž podle ní přišel domů, zmínil svůj čin a řekl, že se jde zastřelit. Uvedl premiér Babiš.

 
12:17
10. 12. 2019

Očitý svědek zásahu u Děhylova

Policejní zásah u Děhylova sledoval majitel tamní drůbežárny, která se nachází přes pole od místa, kde Ctirad. V. (†42) zastavil svůj vůz. „Zaslechl jsem dva výstřely, ale nepřikládal jsem tomu velký význam,“ popsal Patrik Lindovský Blesku. „Je to za železniční tratí u takové chatky, kterou asi používají myslivci, takže se tam střílí často,“ vysvětlil, proč ho výstřely nechaly chladným. Vzápětí ovšem na poli poblíž stavení přistál policejní vrtulník a na místo se začaly sjíždět policejní vozy.

 
12:14
10. 12. 2019

„Policie se v současné chvíli snaží identifikovat všechny oběti. Pachatel měl trestní minulost – tři záznamy – drobné násilné a majetkové činnosti,“ uvedla ČT24.

 
12:05
10. 12. 2019

„Vytěžením kamer jsme identifikovali podezřelého i auto. Nasadili jsme dva vrtulníky, bylo identifikováno auto na Opavsku, když vrtulník byl nad vozidlem, tak se pachatel zastřelil do hlavy,“ uvedl šéf krajské policie Tomáš Kužel. Pachatel Ctirad V. (†42) byl nedaleko bydliště své matky. Zastřelil se u obce Děhylov na Opavsku.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10. 12. 2019

Fakultní nemocnice Ostrava skrze sociální sítě prosí možné dárce krevní skupiny 0-, aby přišli darovat krev.

 

 
12:07
10. 12. 2019
 
11:45
10. 12. 2019

Primátor Ostravy Tomáš Macura uvedl, že požádá premiéra Babiše, aby vyhlásil státní smutek.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:44
10. 12. 2019

Pacienti z ambulancí ostravské polikliniky fakultní nemocnice, kde střílel Ctirad V. (†42), jsou překládáni do okolních nemocnic. Pacienty, kteří leží na lůžkové části, hlídali policisté.

 
11:41
10. 12. 2019

Psychiatr Jan Cimický se vyjádřil o tragédii v Ostravě pro Blesk.cz: „To, co se tam stalo, to je opravdu tak kritická, zásadní, děsivá situace, kterou si člověk neumí představit. Představte si uzavřený prostor, lidi, kteří tam přišli hledat pomoc. Je to klidné prostředí, kde se nic takového neděje a ti lidé tam jdou pro pomoc. Všichni tam sedí, mezi nimi sedí někdo jiný, a ten najednou vstane a začne střílet. Na to jsou všichni úplně nepřipravení, tady nikdo nemohl nijak zareagovat. Ti lidé tam byli popraveni, neměli ani jedno procento šance, aby přežili. Byl to čistý masakr.“

 
11:39
10. 12. 2019

Postřelený z nemocnice bojuje o život! 

„Ze tří zraněných osob jsou dva lidé zranění těžce a jeden lehce. Jedna těžce zraněná osoba je v kritickém stavu,“ řekl Blesk.cz ředitel ostravské záchranné služby Roman Gřegoř.

 
11:31
10. 12. 2019

Děhylov, kde se pachatel střelil do hlavy, je od ostravské nemocnice vzdálený pouhých 5,5 km. Ctirada V. (†42) vypátral policejní vrtulník a podezřelého auta si všimli i náhodní svědci.

 
11:28
10. 12. 2019

Svědectví pana Františka (67), který vezl syna na všetření do FN Ostrava: „Kolem čtvrt na osm nás za velkého pokřiku vyvedli ven. Spojil jsem se s klukem, říkal, že mají nařízeno se zamknout.“

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:24
10. 12. 2019

Z otřesného činu jsou v šoku lidé, kteří střelce Ctirada V. (†42) znali: „Naposledy jsem ho viděl asi před dvěma měsíci na firemní akci, vypadal v pořádku. Jezdili jsme na kole, byl úplně v pohodě. Nedovedu si vysvětlit, co se stalo,“ řekl Seznam Zprávám jeden ze stavbyvedoucích z firmy, kde útočník pracoval.

 
11:22
10. 12. 2019

Po internetu koluje údajný snímek z kamery z místa střelby ve FN Ostrava. Redakce Blesk.cz se kvůli brutalitě záběru a pietě k obětem i pozůstalým rozhodla snímek nepublikovat.

 
11:14
10. 12. 2019

Pachatel se postřelil, když jeho automobil na Opavsku vypátral vrtulník. Jevil známky života. Zemřel po 30minutové resuscitaci. Ostravská veřejnost je v bezpečí. Střílel z nelegálně držené zbraně, uvedla ostravská policie. 

 
11:13
10. 12. 2019

Střelec Ctirad V. (†42), který měl v ostravské nemocnici zabít šest lidí, se podle informací Seznamu v tomto zdravotnickém zařízení léčil. Byl pacientem na oddělení hematoonkologie.

 
11:02
10. 12. 2019

Dopadli jsme pachatele střelby. Muž (42) se před zásahem policie střelil do hlavy, je mrtev. Děkujeme veřejnosti za součinnost a pomoc při pátraní, uvedla na svém twitterovém účtu Policie ČR.

Ministr vnitra Jan Hamáček České televizi sdělil, že střelec zemřel po převozu do nemocnice.

 
10:58
10. 12. 2019

Pravděpodobný pachatel střelby ve Fakultní nemocnici v Ostravě není mrtvý, ale zraněný! Při zásahu policistů se postřelil. Česká televize před 11. hodinou uvedla, že zemřel.

 
10:53
10. 12. 2019

K situaci ve FN Ostrava se vyjadřuje mluvčí Petra Petlachová.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
10:52
10. 12. 2019

Bezpečnostní opatření zpřísnili i v Praze:

„Kvůli události v Ostravě pražská policie navýšila již probíhající bezpečnostní opatření v souvislosti s adventem. Konkrétně byl zvýšen výkon služby v okolí pražských nemocnic policisty vybavenými balistickou ochranou a dlouhými zbraněmi. Zároveň kontaktujme nemocnice, informujeme je o situaci a žádáme, aby při jakémkoli podezření volali linku 158,“ informoval pražský policejní mluvčí Jan Daněk.

 
10:48
10. 12. 2019

Podle mluvčí nemocnice útočník v čekárně neřekl ani slovo a začal hned střílet. „Tichý střelec zasáhl devět lidí. Čtyři muži a dvě ženy zemřeli,“ potvrdila Blesk.cz mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě Petra Petlachová.

 
10:45
10. 12. 2019

Pachatel má být stavební technik Ctirad V. Jeho totožnost Radiožurnálu potvrdily dva důvěryhodné zdroje, poznal ho z fotky i Aleš Zygula, ředitel společnosti, v níž pracoval. „Vzal si do hlavy, že je těžce nemocný a že ho nikdo nechce léčit. Docházel všude. Poslední měsíc nechodil do práce, měl volno, před 14 dny přišel s tím, že je na nemocenské. Víc o tom nechci mluvit,“ řekl Zygula.

 
10:33
10. 12. 2019

Policie vypátrala vozidlo, z místa nálezu se ozvala střelba. Zjišťujeme totožnost muže, který se před zásahem policie střelil do hlavy. K události mělo dojít v Děhylově nedaleko Ostravy.

 
10:31
10. 12. 2019

Ostravský magistrát varuje občany: Doporučujeme všem, aby svůj pohyb jak ve veřejných budovách, tak na veřejných prostranstvích do dopadení pachatele omezili na nezbytné minimum. Posílena byla ostraha všech magistrátních objektů. Totéž bylo doporučeno vedení jednotlivých městských obvodů. Ochranu objektu zpřísnila také Městská nemocnice Ostrava.

 
10:29
10. 12. 2019

Ostravou se šíří nepotvrzená informace: Pachatel se prý zastřelil!

 
10:27
10. 12. 2019

 Je šest mrtvých a tři lidé byli operováni," uvedl Havrlant. Podle něj všichni návštěvníci polikliniky už byli evakuováni a pečují o ně preventisté. "Poliklinika je uzavřená, prohledává se, jestli tam ještě před tím útočníkem není nějaký člověk schovaný," uvedl Havrlant. Podle něj střelec v čekárně vstal a bez varování začal střílet.,“ uvedl ředitel FN Jiří Havrlant. „Mrtví jsou 4 muži a 2 ženy,“ dodal Havrlant.

 
10:27
10. 12. 2019

Moravskoslezský kraj varuje všechny státní organizace a úřady, aby zvýšily svou bezpečnost. Krajský úřad o situaci ve FNO informoval vedení veřejných institucí v kraji  – úřadů, škol, nemocnic. Vzhledem k tom, že střelce policie zatím nemá, doporučil jim, aby zvýšili ostrahu a dbali zvýšené bezpečnosti. Zejména, aby si všímali všech osob, které vstupují do budov. Zároveň se zvýšila ostraha Krajského úřadu MSK v Ostravě.

 
10:24
10. 12. 2019

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák:

„Když jsem se dověděl o tom, co se ve fakultní nemocnici stalo, padl na mě vztek a smutek zároveň. Jak je možné, že se něco takového stalo?! Kdo si to mohl dovolit, přijít do nemocnice, kde lidem lékaři a sestry život vracejí, a střílet bezmocné pacienty?! Je mi líto těch lidí, kteří měli celý život před sebou a někdo jim ho šmahem, zcela bezdůvodně vzal. Je mi líto jejich rodičů, příbuzných, kamarádů a přátel, kterým se tak z minuty na minutu život obrátil vzhůru nohama a už nikdy nebude nic, jako bývalo. Vyjadřuji jim hlubokou soustrast. Myslím i na ty, co přežili. Z fyzických zranění se nejspíš většina z nich vyhrabe, jsem si ale jist, že na bolest duše už do konce svých dní nezapomene nikdo. Uděláme vše pro to, aby byl střelec dopaden a spravedlivě potrestán.“

 
10:13
10. 12. 2019

Primátor Ostravy Tomáš Macura: „Ostravané ve chvíli, kdy by si měli užívat klidu adventní doby, prožívají jedny z nejhorších okamžiků ve své novodobé historii. Několika rodinám se dnes nevrátí domů jejich blízcí. Soucítíme s nimi, aktuálně jednáme o pomoci, kterou rodinám poskytneme, včetně pomoci finanční, i když si uvědomujeme, že žádná pomoc nemůže zmírnit jejich bolest. Naši městští strážnici jsou samozřejmě zapojeni do akce jako součást složek integrovaného záchranného systému a poskytují potřebnou součinnost na základě požadavků velitele zásahu.“

 
10:08
10. 12. 2019

V souvislosti se střelbou patráme po nebezpečném ozbrojeném pachateli, který se pohybuje ve stříbrnošedém vozidle Renault Laguna 9T57401. Pachatel je nebezpečný, pravděpodobně ozbrojen, prosíme, nepokoušejte se jej zadržet a volejte ihned linku 158, uvedla policie.

 
10:04
10. 12. 2019

Svědkyně z FN Ostrava: „Holky říkaly, jak šly z úklidu, že viděly, jak utíkali s vozíkem. Na lůžku vezli postřelenou paní, tekla z ní krev. Asi ji vezli na operační sál,“ řekla pro Blesk.cz paní Zdeňka (66), která v nemocnici uklízí. 

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:56
10. 12. 2019

Policie: Víme, kdo je pachatel. Máme jméno i jeho fotografii. Známe registrační značku auta, ve kterém se pohybuje. Je to nebezpečný pachatel. Důležité je, aby se lidé nesnažili zadržet jej, ale aby zavolali policii.

 
9:51
10. 12. 2019

Premiér Babiš uvedl, že podle jeho informací cílil pachatel záměrně na hlavu a krk obětí!

 
9:44
10. 12. 2019

Pan prezident vyjadřuje hlubokou soustrast pozůstalým. „Ve svém srdci jsem s vámi, myslím na vás v těchto tragických hodinách,“ uvedl pan prezident. Příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům, všem, kteří nyní pomáhají, vyslovuje pan prezident velké poděkování,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

 
09:44
10. 12. 2019
 
9:33
10. 12. 2019

O střelbu se aktivně zajímá i prezident Miloš Zeman. Ve FN Ostrava pracuje jako lékař i Zemanův syn David z prvního manželství. Vyjádření prezidentova mluvčího Ovčáčka čtěte ZDE>>

 
9:31
10. 12. 2019

Premiér Andrej Babiš zrušil svůj dnešní program a chystá se na místo tragédie stejně jako ministr vnitra Jan Hamáček.

 
9:30
10. 12. 2019

Vyjádření Marka Výborného, předsedy KDU-ČSL: Jsem otřesen zprávami o tragédii v Ostravě. Modlím se za všechny oběti, zraněné i za jejich nejbližší. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem příbuzným a přátelům obětí tohoto útoku. Je to obrovské neštěstí. R.I.P. A děkuji Policii ČR i dalším záchranářům za jejich nasazení. Mají můj velký respekt!

 
09:26
10. 12. 2019
 
9:25
10. 12. 2019

Probíhá evakuace stovek zaměstnanců a pacientů, přesto mnozí zůstávají v budovách rozlehlé nemocnice uvězněni. Zasedá krizový štáb kraje.

 
9:24
10. 12. 2019

Policie dorazila za 5 minut!

Policie přijala oznámení o střelbě v 7.19 hodin. První hlídka přijela na místo v 7.24. V současnosti provádíme úkony směřující ke ztotožnění pachatele a zajišťujeme bezpečnost v okolí místa události. Děkujeme veřejnosti za součinnost!

 
9:19
10. 12. 2019

Policie po střelbě v ostravské nemocnici posiluje dohled nad vybranými měkkými cíli po celé republice. Veřejnost požádala o trpělivost a ohleduplnost.

 
9:01
10. 12. 2019

V devět hodin ráno hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák neoficiálně potvrdil šest mrtvých! Byla uzavřena nedaleká univerzita.

 
8:52
10. 12. 2019

Událost potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček, který uvedl, že na místě zasahují speciální policejní jednotky včetně Útvaru rychlého nasazení a policejního vrtulníku.

 
8:55
10. 12. 2019

„Na místě události jsou čtyři mrtví a dvě těžce zraněné osoby. Policie po pachateli intenzivně pátrá. Žádáme veřejnost o součinnost, v případě jakýchkoliv poznatků nás, prosím, kontaktujte na lince 158,“ uvedli moravskoslezští policisté na twitteru.

 
8:15
10. 12. 2019

Policisté zasahují při mimořádné události ve Fakultní nemocnici Ostrava. Svědci z okolí nemocnice uvádějí, že slyšeli střelbu. Ta se ozvala v úterý po sedmé hodině ranní. 

 
8:32
10. 12. 2019

V úterý ráno se ozvala střelba ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Útok si podle ministra vnitra vyžádal několik obětí. Na místě zasahují policisté. Hledají vysokého muže v červené bundě.