*Ve FN Ostrava se v úterý 10. prosince kolem sedmé hodiny ráno střílelo.

*Útočník vtrhl do budovy polikliniky na ambulanci traumatologie a začal bezhlavě pálit.

*Sedm mrtvých (4 muži a 3 ženy) a 2 zranění. Jedna vážně zraněná žena zemřela ve čtvrtek v nemocnici.

*Pachatel střelby - technik Ctirad Vitásek (†42) se po útoku doznal své matce a při policejním zásahu se střelil do hlavy. Zemřel po 30minutové resuscitaci na lesní cestě u Děhylova na Opavsku.

*Důvodem nepochopitelného masakru měla být pachatelova představa, že i když je nemocný, nikdo mu nechce pomoci.

*Provoz nemocnice se obnovil částečně druhý den, ve čtvrtek již byl v plném provozu.

*Čekárny hlídá nemocniční ochranka.

*Za mrtvé a zraněné proběhla ve středu večer mše. Pronesena byla i modlitba za vraha.

Útok střelce ve Fakultní nemocnici v Ostravě
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
21:30
12. 12. 2019

Vážení čtenáři, pro dnešní den je to z online zpravodajství vše. O podrobnostech z Ostravy vás budeme informovat i v dalších dnech.

 
19:59
12. 12. 2019

Čtvrtou mužskou obětí je Oskar J. (†28) "Jsme ho každý den potkávali ve škole jako velmi veselého, milého a sympatického kluka," řekla TV Nova bývalá učitelka, která přišla před nemocnici zapálit svíčku na památku mladého muže.

 
18:03
12. 12. 2019

Stav ženy, kterou útočník střelil do hlavy, byl od úterka kritický, nemocnice ve středu oznámila, že se její zdravotní stav ještě zhoršil a tato situace přetrvávala i dnes ráno. "Těžce zraněná zemřela," sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Další dva zranění muži jsou mimo ohrožení života, jeden byl dnes již z nemocnice propuštěn do domácí péče.

 
17:42
12. 12. 2019

Masakr v ostravské nemocnici má sedmou oběť. Zemřela těžce zraněná žena, pachatel ji měl střelit do hlavy.

 
16:42
12. 12. 2019

Masový vrah v ostravské nemocnici zabil i bývalou pracovnici - laborantku z místního krevního centra. Žena pracovala v nemocnici čtyřicet let, informoval server Novinky. Informaci potvrdila i primářka Krevního centra Ostrava Zuzana Čermáková s tím, že žena byla již v důchodu. "Byla poctivá a důsledná laborantka," řekla Blesku její kolegyně.

 
15:59
12. 12. 2019

Lidé už na podporu rodin obětí ostravské střelby a zraněných poslali během zhruba 15 hodin od vyhlášení veřejné sbírky více než 270.000 korun. Číslo účtu přitom bylo zveřejněno ve středu večer. Sbírka vyhlášená Fakultní nemocnicí Ostrava bude fungovat do konce března. Do té doby nemocnice upřesní, jak bude peníze rozdělovat.

"Tragická událost vyvolala mezi veřejností obrovskou vlnu solidarity. Občané, státní i soukromé organizace a další subjekty chtějí finančně podpořit pozůstalé a oběti útoku. Fakultní nemocnice Ostrava proto vyhlásila veřejnou sbírku a zřídila transparentní bankovní účet číslo 73030761/0710. Dárci mohou na tento sbírkový účet přispívat do 31. 3. 2020," řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Dnes po 14:00 na účtu bylo okolo 270.000 korun. Nemocnice evidovala víc než 500 dárců. "Nejvíce lidí přispělo částkou od 100 do 2000 korun. Objevili se ale i vyšší dary. Čtyři dárci zaslali 10.000 korun, jeden 20.000 korun," doplnila mluvčí.

 
15:01
12. 12. 2019

Bílý kruh bezpečí nabízí pomoc pozůstalým i přeživším obětem

Organizace pro pomoc obětem a svědkům trestných činů Bílý kruh bezpečí nabídl pomoc lidem zasaženým úterní tragédií. „Jsme připraveni poskytnout individuální odbornou pomoc všem, kteří byli touto událostí zasaženi, především širokému okruhu pozůstalých, přeživším obětem a traumatizovaným svědkům,“ stojí na internetových stránkách spolku. 

Jako vstupní brána do systému pomoci může sloužit nonstop LINKA POMOCI OBĚTEM na čísle 116 006, na které volajícím v jakoukoliv denní a noční dobu pomůžeme sdílet bolest a emoce, poskytneme potřebnou podporu, praktické a právní informace. Zde také volající získají v případě potřeby kontakty na další služby.

 
13:45
12. 12. 2019

Někteří pacienti přichází do FN Ostrava se strachem, jiní se modlí, aby už žádný magor nepřišel.

Jirka (38), Ostrava, noha v sádře: „No příjemné to tady nebylo. Strach jsem na lidech ani doktorech ale nepozoroval. Blázni bohužel mezi námi žijí a je jich čím dál víc. Mám v plánu ještě jednu návštěvu traumatologie, budu se modlit, aby nějaký magor zase nepřišel. Osobně jsem zažil už leccos, třeba situaci, kdy na sebe vytáhli bouchačky dva řidiči na dálnici. Ujížděl jsem odtamtud pryč. Co jiného chcete v takové situaci dělat?“

Milan Dudy (57), Ostrava, po úrazu ruky a nohy: „Přišel jsem pro lékařskou zprávu. Ležel jsem tady v nemocnici, měl jsem úraz ruky a nohy, srazilo mě auto. Šel jsem sem dneska se strachem, nejde na ty věci nemyslet. Představoval jsem si, jak tady ten chlap chodil a střílel. Hrozný pocit. Když jsem viděl, že je tady ochranka, cítil jsem se trochu lépe, ale jen tak ty pocity neodezní.“

Tomáš Mazánek (41), Ostrava, zlomené zápěstí: „Jsem tady se zlomeným zápěstím. Měl jsem přijít už včera, ale přeobjednali mě. Mám rodinu a děti, asi chápete, jak nepříjemné jsem měl pocity. Vzpomněl jsem si na toho dozorce, který chránil dceru vlastním tělem. Čas všechno zahojí, hodně lidem asi pomůže soustředit se na práci, na každodenní život, to je asi ten nejlepší lék.“

 
13:32
12. 12. 2019

Pacienti se vrátili. „Je to hodně divný pocit, člověk jde do nemocnice s tím, že mu tady pomohou a stane se tohle. To je prostě mazec. Ti lidé se nemohli ani bránit, nic netušili a ten vrah je popravil. Jsme tady už potřetí a díky bohu, že jsme objednáni až na dnešek. Ani nechci pomyslet, kdyby to bylo na úterý, kdy se to stalo,“ řekl Lubomír Ungrman (50) z Jesenicka, který přijel s přítelkyní a dodal: „Byli jsme v této čekárně před dvěma týdny a dnes jsme na kontrolu vyjížděli z Jeseníka na slepo, protože jsme nevěděli, zda vůbec bude na traumatologii otevřeno.”

 
12:00
12. 12. 2019

Na traumatologii je opět plný provoz. Na pacienty i zdravotníky dohlíží muži z nemocniční ochranky. „Dohodli jsme se, že zde zůstanou minimálně týden, pak se podle psychické pohody pacientů či lékařů dohodneme na případném prodloužení jejich přítomnosti,” uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:35
12. 12. 2019

Lidské selhání a hyenismus. Policejní prezident kritizoval fakt, že se na sociálních sítích objevila fotografie z čekárny po brutální popravě šesti lidí. „Beru to jako něco, co zdravý lidský rozum nepochopí, únik šetříme," uvedl Švejdar. Jedná se podle něj o lidsky odsouzeníhodnou věc. Jak by mohla policie zveřejnění snímku právně kvalifikovat, zatím nechtěl předjímat. Redakce blesk.cz má fotografii k dispozici, ale pro její brutalitu a s ohledem na pietu vůči mrtvým i pozůstalým se rozhodla ji neuveřejňovat.

 
11:29
12. 12. 2019

Zveřejnění fotky muže, který nebyl vrahem, bylo správné. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i policejní prezident Jan Švejdar stojí za rozhodnutím policie zveřejnit po střelbě v Ostravě snímek člověka, o kterém se později ukázalo, že není pachatelem. „Já se tady natvrdo postavím za rozhodnutí velitele opatření, který to učinil. On v té situaci věděl, že někde v Ostravě je v pohybu ozbrojený pachatel, musel udělat něco, aby toho pachatele dopadl,“ uvedl Švejdar.

„V situaci, kdy ten pachatel chladnokrevně popravil šest lidí a odešel do města a policie měla jen vteřiny a minuty, musela konat. Představa, že by ten člověk vstoupil do nějakého supermarketu a pokračoval ve střelbě, je to tak obrovské riziko, že policie musela reagovat,“ dodal ministr vnitra Hamáček. Policie se slovenskému inženýrovi, který studuje na báňské univerzitě v Ostravě, omluvila.

 
11:07
12. 12. 2019

Se zdravotníky ředitel nemluvil. „Lékaři a sestřičky, kteří byli bezprostředně u toho, jsou stále doma. Bude záležet pouze na nich, kdy budou ochotni a schopni se vrátit na pracoviště. Chce to nějaký odstup. Vyšetřování stále probíhá,“ uvedl ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant.

 
11:02
12. 12. 2019

Záznamy ze 160 kamer v ostravské nemocnici ředitel Jiří Havrlant ještě neviděl. Má je stále policie. „Vyhodnocujeme stav systému bezpečnosti a budeme dále kamerový systém posilovat. Jsou tu kamery stacionární, které jsou se zpětnou smyčkou, pak ty přímo s živým obrazem. Systém je nastaven plošně po celé nemocnici. Každá kamera navíc je určitě dobře,“ uvedl ředitel Havrlant, který zváží i použití speciálních kamer, které dokážou vyhodnotit biometrické údaje člověka.

 
10:43
12. 12. 2019

Podle informací Blesk.cz byl z nemocnice propuštěn jeden ze tří zraněných po úterní střelbě. Jde o muže, jehož kulka vypálená z pistole škrábla a utrpěl lehčí zranění. „Jeden z postřelených pacientů byl dnes (ve čtvrtek - pozn. red.) propuštěn do domácího léčení," potvrdila mluvčí nemocncie Petra Petlachová.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
9:14
12. 12. 2019

Zdravotní stav postřelené ženy se nelepší

V péči lékařů po děsivém úterním útoku na ostravskou fakultní nemocnici stále zůstávají tři zranění pacienti. Dva muži jsou mimo ohrožení života. V kritickém stavu zůstává žena, kterou útočník střelil do hlavy. Ve středu nemocnice oznámila, že se její zdravotní stav zhoršil. Od té doby bohužel nedošlo k zlepšení. „Na této zhoršené úrovni zůstává,“ uvedla ohledně jejího stavu mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

 
8:05
12. 12. 2019

Výzva nemocnice měla velký ohlas

Více než 150 lidí přišlo ve středu darovat krev po výzvě Fakultní nemocnice Ostrava. Té začali mít zdravotníci nedostatek po úterní střelbě. Lékaři ji podávali zraněným lidem, protože nebyl čas zjišťovat, jakou mají skupinu. 

 
6:57
12. 12. 2019

Další pomoc pozůstalým a zraněným

Ve středu bylo zveřejněno číslo transparentního účtu, na který mohou lidé zasílat své finanční příspěvky.

Sbírku vyhlásila Fakultní nemocnice Ostrava. Ta zřídila transparentní bankovní účet číslo 73030761/0710.  „Dárci mohou na tento sbírkový účet přispívat do 31. 3. 2020,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

O finanční pomoci rozhodnou také zastupitelé Moravskoslezského kraje. Podporu schválili ostravští zastupitelé, když se rozhodli přispět pozůstalým po šesti obětech 100.000 korun a zraněným 50.000 korun a pomoc přislíbila i vláda. 

 
06:45
12. 12. 2019

Dobré ráno, pokračuje naše kontinuální zpravodajství z Ostravy, kde po útoku osamělého střelce Ctirada Vitáska (†42) na fakultní nemocnici zahynulo 6 lidí a další 3 byli zraněni.