Nejmladší z trojice Roman M. (26) popíjel v únoru 2016 s dalšími lidmi v třinecké čtvrti Staré Město, když dostal šílený nápad. Nedaleko od místa, kde pili, bydlel jeho známý Karel L. (72), který mu prý dlužil peníze. Rozhodl se je po něm vymáhat.

„Může za to, že jsem jednou neoprávněně skončil na záchytce. Chtěl jsem jenom zpátky peníze za výdaje,“ tvrdil později soudu Roman M.

Přemluvil tedy dva kumpány, recidivisty Jaromíra K. (47) a Radka W. (33), ať mu s tím pomohou, že z toho pro ně taky něco „kápne“. Jenže vymáhání údajného dluhu se poněkud zvrhlo.

Přijeďte, než ho zabijí!

Do bytu Karla L. vpadli všichni tři přes jeho odpor. Karel L. žádné peníze vydat nechtěl, tak ho Roman M. udeřil loktem do hlavy a srazil na zem. Ostatní dva se na staršího muže vrhli a bili ho hlava nehlava. „Naval prachy, nebo je z tebe vymlátíme,“ řvali podle soudu na napadeného.

Muže, který skončil ve špitále, do krve zřídili kvůli 2 300 korunám!

Karel L. se ze zranění léčil měsíc, kromě mnoha pohmožděnin měl zlomená dvě žebra.

Od horších následků ho zachránili sousedé z vedlejšího bytu, kteří slyšeli rány a hluk. „Pomozte, oni ho tam snad zabíjejí!“ ozvalo se na lince policie.

Vymlouvali se na alkohol

Z trojice útok přiznal pouze Roman M. U soudu však řekl, že bitého muže nakonec ještě bránil. „Jaromír K. s Radkem W. už to přeháněli, tak jsem se jim snažil v dalším násilí zabránit,“ tvrdil iniciátor útoku.

Jeho kumpáni shodně zapírali a vinu házeli právě na Romana. Prý byli natolik opilí, že by nebyli takové krutosti schopni. „Mám zdravotní potíže, například neuropatii z nadměrného pití alkoholu,“ argumentoval Radek W.

Nepravomocné rozsudky

Soud jim však neuvěřil a recidivistům Jaromíru K. s Radkem W. napařil za loupež se způsobenou těžkou újmou na zdraví oběma 7 let a 9 měsíců žaláře. Dosud netrestaný Roman M. „schytal“ 6 a půl roku. Všichni ve věznici s ostrahou.

První dva muži se na místě odvolali, třetí si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Stejně tak udělal i státní zástupce Vít Legerský. „Tresty jsou opodstatněné s přihlédnutím na podíl obžalovaných na činu a na jejich trestní minulost,“ řekl nicméně.

Oběť již nežije

Případ se táhl od února roku 2016. Rozsudku se nedočkal napadený důchodce Karel L., který během tříletého soudního procesu zemřel na zdravotní komplikace, které ale s napadením nesouvisely.