Petr vyslechl za přečiny těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a podávání alkoholu dítěti podmíněný, a tedy pouze výchovný trest. Odsoudili jej na 10 měsíců s odkladem na dva roky. Rozsudek je už pravomocný, nikdo se proti němu neodvolal.

Zpili se do němoty

K tragédii došlo v loni v pátek 4. května. Petr (tehdy 18) koupil litr a půl rumu v prodejně v Krnovské ulici, a s mladistvými kamarády vyrazil nad bruntálský lom, kde společně tvrdý alkohol vypili.

Láhev kolovala od úst k ústům do doby, než Tereza přestávala postupně mluvit a měla problémy udržet rovnováhu. V sobě měla podle žaloby nejméně 2,39 promile!

Doprovázel ji zkratkou 

Když Petr viděl, v jakém stavu Tereza je, rozhodl se ji doprovodit domů. Bohužel si pro to vybral tu nejhorší trasu. „… ji doprovázel cestou vedoucí skalním masivem nad železniční tratí, dostatečným způsobem nezajistil její bezpečný odchod k vyšlapané pěšince, vědom si její podnapilosti připustil, aby šli nerovným kamenitým terénem,“ stojí v žalobě.

Totálně opilá lezla po skále

Pak přišlo to nejhorší. „… ve výšce 15,5 metru nad železniční tratí museli překonávat převýšení. Poškozená při slézání skalního masivu, ke kterému byla otočena čelem, ztratila rovnováhu a spadla… na kamenitý svršek u železniční trati,“ říká žaloba.

Vrhl se za ní

Nic už nepomohlo. Ani to, že se za Terezou ihned vrhnul ze skály i Petr, ve snaze přítelkyni zachránit.

Dívka byla v bezvědomí a přímém ohrožení života. Zasahující lékaři museli zajistit její dýchací cesty intubací a převést pacientku na přístrojem řízenou ventilaci. Prvotní vyšetření svědčilo pro poranění mozku, vyloučit však nebylo možno ani další zranění,“ řekl tehdy záchranář Lukáš Humpl.

V péči záchranářů byl také mladík, který utrpěl poranění hlavy. „Byl při vědomí a se záchranáři komunikoval, jeho zranění se jevilo jako středně těžké,“ dodal tehdy Humpl.

Terezka boj o život prohrála po dlouhých patnácti měsících v nemocnici. Rodina a známí se s dívkou rozloučili naposledy nyní - na sklonku srpna.