Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sedm let od masakru v Oslu: Breivik si směšný trest odpykává v luxusním vězení

Autor: dce - 
22. července 2018
05:01

Breivikovo krvavé řádění z 22. července 2011 zasáhlo celý svět. Pravicový extremista se totiž rozhodl zaútočit na letní tábor mládeže. Výbuch bomby v centru a střelbu na ostrově Utoya nepřežilo celkem 77 lidí. Breivik za to dostal směšný trest 21 let, který si navíc odsedí ve vězení, které ve srovnání s jinými působí jako běžný hotel.

Anders Breivik, dnes známý také jako Fjotolf Hansen, skončil po odsouzení ve vězení Ila na předměstí Osla. Jde o jedno z mála vězení s nejvyšší ostrahou. A že Norové odsouzené neposílají do podobně přísných zařízení často, dokazuje i fakt, že mezi lety 2002 a 2016 bylo do takového vězení posláno pouze deset či jedenáct lidí. Později byl Breivik přesunut do vězení ve Skienu, asi 100 kilometrů od Osla. Ještě jednou se vrátil do Ily a nyní permanentně přebývá ve Skienu.

Ačkoliv jde o zařízení pro ty nejhorší zločince, rozhodně nepůsobí o nic drsněji než tříhvězdičkový hotel. Norové se totiž vězně snaží místo trestání rehabilitovat. A tak jim dopřávají podmínky, jaké je čekají i ve vnějším světě, až se jednou dostanou na svobodu.

Prostorné místnosti s dřevěným vybavením, televize v každém pokoji, plnohodnotná koupelna. Osobní prostory pro vězně působí jako lépe udržované místnosti na vysokoškolské koleji. Vězni mají k dispozici i malé fitko, místnost s počítačem a velkou tělocvičnu.

Breivik a další odsouzení si mohou sami prát i vařit. Místnosti jsou vybaveny velkými okny, která dovnitř pouští spoustu světla. Mříže na nich ale nechybí. Breivik má navíc k dispozici vlastní Playstation a může jít kdykoliv ven na vězeňský dvůr.

To se mu ale zdálo málo - dlouhé roky si na podmínky ve vězení stěžuje a nazývá je nelidskými. Požadoval především nahrazení herní konzole Playstation 2 modernější Playstation 3, která by umožňovala hrát "hry určené dospělým, které si mohu sám vybírat". Zároveň Breivik žádal nahrazení kancelářské židle pohovkou nebo křeslem. Chtěl také zdvojnásobení výše týdenních diet, které nyní tvoří 300 norských korun (přes 980 korun českých). Soud v rodné zemi jeho stížnosti a žádosti zamítl, podobně jako letos Evropský soud pro lidská práva.

PavelSki ( 5. září 2019 12:54 )

V USA, stát, kde není trest smrti - za několik životů bombou při maratonu pro 2 viníky: Tmavá malá samotka, bez ničeho, bez možnosti číst, psát, natož se na něco dívat, jednou za den v kleci vysunou je ven. Jen ať přemýšlej, co provedli, říkají tam. To je snad o to, požádat po pár týdnech o trest smrti, to jde těžko vydržet, maj však smůlu, musej, a o to jde.

hejpockej ( 5. září 2019 12:47 )

za prve tohle neni nas problem. za druhe by jsme meli respektovat rozhodnuti norskeho soudu, a ne kritizovat, to je nepripustne.

fido2 ( 5. září 2019 09:13 )

On je to takový malý Mašínek. Kdy dostane metálek?

ellenic ( 23. července 2018 09:39 )

TONNY444444

ellenic ( 22. července 2018 21:38 )

Odporný tvor a ještě se usmívá . Kolik nevinných připravil o život a sám si život užívá bezpracně a v luxusu .

Zobrazit celou diskusi
EUR 25,22 25,34
USD 23,14 23,32
GBP 29,41 29,61
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud