Patnáctkrát trestaný Jaroslav K. (49) se znesvářil na život a na smrt s bratrem Pavlem (42) po posledním návratu z vězení. Jen krátce předtím totiž zemřela jejich máma. „Pavel s družkou opili otce a donutili ho podepsat půjčky,“ tvrdí Jaroslav.

Otce, který půjčky neplatil, následně exekutor vystěhoval a on skončil na ulici. „Když mě pustili, vzal jsem si ho k sobě. Pavel z táty udělal bezdomovce,“ říká Jaroslav. Bratra proto začal nenávidět. Vyhrožování smrtí bylo u nich na denním pořádku.

Zetě a vnuka odhodil

Spor vyvrcholil předloni 14. dubna v Ostravské ulici v Bohumíně, kde Jaroslav opravoval auto. Najednou se proti němu řítila škodovka s Pavlem za volantem. „Rozjel to proti mně, zeti Radkovi a ještě pětiletému vnukovi Ládíkovi,“ líčí Jaroslav.

Jaroslavovi, který váží zhruba 170 kg, se zetě a vnuka podařilo srazit k zemi, a tím je prý zachránit před smrtí. Sám vyvázl se zraněním lokte, jak do něj vůz bratra narazil zrcátkem.

„Chci zastavit trestní řízení. Zrušte to,“ žádal ale náhle Jaroslav soudní senát. Soudce Petr Novák mu však vysvětlil, že zastavit dané trestní řízení možné není.

Zapíral i bratr

„Je to blbost, a je to na mě všechno nahrané, žádné najíždění tam nebylo. Nezakládá se ta žaloba vůbec na pravdě,“ popíral incident obžalovaný Pavel, kterému hrozí až 12 let vězení.

Tvrdí, že je za vším dědictví po matce. „Bratr mámu napadal. Řval, že nás zabije. Ten den, jak jsem jel kolem jeho domu, hodil po mně klíč na kola. Vystoupil jsem se podívat, co rozbil, to mě chytil pod krkem,“ popisuje událost Pavel.

Bratra prý odstrčil, nasedl do auta a ve strachu ujel. „Řval do baráku, že mají donést lopaty, že nás pozabíjí. Jak se začali rojit s násadami od lopat, na nic jsem nečekal a šlápl na to. Loket si bratr poranil sám,“ míní Pavel. Soudce čeká dlouhé rozplétání případu, vyslechnout musí zhruba deset svědků.