Sanitním vozem, určeném pro vysoce nakažlivé pacienty, převáželi do Nemocnice Na Bulovce muže, který se vrátil ze zahraničí. Podle informací Blesku z Blízkého východu. Lékaři měli podezření na nebezpečnou chorobu typu MERS, která postihuje plíce a je vysoce nakažlivá!

Na Bulovce byl ve speciálním boxu

„Stav pacienta se v průběhu dnešního dne zlepšoval, pominuly horečky a stejně tak i další příznaky. Pacient byl ze specializovaného oddělení pro vysoce nakažlivé nákazy, které je v civilním sektoru jediné v celé ČR, přeložen na standardní lůžkové oddělení Infekční kliniky,“ sdělil vedoucí tiskového oddělení nemocnice Filip Řepa.

Na Bulovce muž původně skončil ve speciálním boxu. „Pacient byl včera přijat ve večerních hodinách do izolace na lůžko pro vysoce nebezpečné nákazy na naší infekční klinice. Je v dobrém stavu a komunikuje. Byly mu odebrány vzorky a v průběhu dnešního odpoledne nebo večera budeme mít výsledky,“ řekl mluvčí nemocnice Filip Řepa. Ty nakonec infikaci smrtelnou chorobou nepotvrdily.

Co je MERS?

Je virové respirační onemocnění, které se vyskytuje především na Blízkém východě. Vyskytuje se hlavně u netopýrů a velbloudů. Riziko přenosu mezi lidmi je velice nízké. Z dosud evidovaných 136 nakažených lidí jich 58 zemřelo. Úmrtnost je tedy takřka 50%. Mezi příznaky MERS patří horečka, kašel, dušnost, akutní pneumonie nebo selhání ledvin.