Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Holčička (4) si v obchodě zkoušela naboso boty. Chytila z nich otravu krve

Autor: Mii - 
3. září 2018
19:00

Měla to být obyčejná návštěva obchodu s oblečením. Proměnila se ale v zážitek, na který celá rodina jen tak nezapomene. Jodie Thomasová šla minulý měsíc se svojí 4letou dcerou Siennou na nákup nových bot. Dívka si jich několik vyzkoušela. Žádný pár se jí nelíbil, a tak dvojice na celou záležitost rychle zapomněla. Jenže Sienně se krátce poté udělalo zle a ukázalo se, že z bot chytila nebezpečnou infekci. Zkoušela si je totiž bosa.

Sienně se udělalo nevolno jen den po návštěvě obchodu. Rodiče ji okamžitě odvezli do nemocnice, kde doktoři zjistili, že dívce se vytvořila sepse, takže musela někde chytnout infekci. Jakmile lékaři začali zjišťovat, kde k tomu mohlo dojít, když se dozvěděli o návštěvě obchodu, měli jasno – Sienna ji chytla z bot.

Dívka si totiž boty zkoušela bosa a na noze měla malou odřeninu. Přes ni se infekce jednoduše dostala do krevního oběhu. Siennino tělo na to zareagovalo sepsí, potenciálně smrtelnou odezvou organismu. Hrozilo, že dívce selže jeden z orgánů.

Sienna nakonec strávila v nemocnici pět dní. „Když doktoři řekli, že to chytla z bot, které si zkoušela, byla jsem v šoku. Hrozně jsem se bála. Museli jí z nohy kompletně vysát jed,“ vyprávěla matka své pocity, když se původ infekce dozvěděla.

„Obvykle mívá na nohách ponožky, ale bylo léto, a tak měla sandále. Boty, které si vybrala, si zkoušely jiné malé holčičky. Jedna z nich musela být nemocná,“ pokračovala Thomasová.

Ponožky vždy s sebou

Podle doktorů se infekce rychle rozšířila Sienniným tělem. Stačil den a měla infikovanou celou nohu. Zároveň jí teplota vystoupala do enormních výšin. „Když jsem ji vezla do nemocnice, celá se třásla. Bylo hrozné vidět mé dítě takhle,“ vzpomínala matka.

Původně se myslelo, že ji budou muset lékaři operovat. Ale nakonec se jim podařilo vytáhnout z nohy všechen hnis a srazit teplotu pomocí antibiotik. Sienna je už tak doma, byť stále musí docházet na pravidelné kontroly.

Jodie Thomasová se nyní snažit dělat osvětu mezi rodiči, aby dohlédli, že jejich děti mají při zkoušení nových bot ponožky. „Věděla jsem, že z bot můžete získat mykózu, ale otrava krve je mnohem závažnější. Nikdy nevíte, kdo si boty zkoušel před vámi,“ napsala Thomasová na Facebooku.

„Hlavně když se teď blíží škola a bude třeba nakoupit nové věci - vezměte si s sebou pár volných ponožek,“ pokračovala.

Co je to sepse

Sepse, lidově známá jako otrava krve, je stav, kdy imunitní systém zahájí agresivní odezvu na infekci, která se dostane do těla. Tyto odezvy mohou být tak vážné, že postupně začnou selhávat orgány.

Jde o jednu z nejčastějších příčin smrti, kterým se dá předejít. Ročně na ní podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře kolem 30 milionů lidí. To je více, než na rakovinu.

Když je sepse zachycena včas, lze ji léčit antibiotiky. Někdy jsou ale projevy v rané fázi těžko rozpoznatelné. Patří mezi ně bolest svalů, třes, problémy s dýcháním nebo změna barvy kůže.

mandat ( 4. září 2018 09:47 )

V kazdem obchode ,kde jsou boty, musi byt tapky,ktere si vezme kazdy,kdo nema ponozky nebo puncochace. Matka asi neco zanedbala na diteti a ted tvrdi, ze otravu krve dite chytlo v obchode.To se mi nezda.

krista2018 ( 4. září 2018 00:41 )

tak to jsou zase kecy opsané z nějakého zahraničního blábolníku, nó jó, taky o čem mají stále psát, naše rádoby celebrity odpočívají po dovolených a plesová sezóna ještě nezačala

zamlzena ( 3. září 2018 23:42 )

Nejde jen o to zkoušení. Ponožky i doo sandálů se zase vracejí, a je to hygienické. JiInak, lze též nosit malý dezinfekční spray bez chlóru. Měla jsem infekt na ruce, tř antibiotika a nezabíralo to. Na jednodenní chirurgii si už dám pozor, jelikož je tam po dlouhou dobu nenapadlo vzít mně krev. To se stalo až jinde po dlouhé době a bakterie se nenalzla. Ovšem ruka byal oteklá, rudá a děsně bolela po celé týdny.

hafblaf ( 3. září 2018 22:10 )

Naší růžoví vizážisté by řekli, to nevadí, hlavně, že neměla ponožky.

ja-stana ( 3. září 2018 21:55 )

Patří jí to. Oni jsou černoši hrozně bezohlední, to že ta špína může někoho nakazit si nepřipouští a nebo na to spíš sejrou.

Zobrazit celou diskusi