„První letošní burčák bude k ochutnání příští, ale spíš dokonce až přespříští týden,“ shodují se vinaři. Se sklizní vesměs ještě ani nezačali.

Pozdější zrání hroznů má na svědomí chladnější jaro, kdy réva kvetla o týden později, ale hlavně horký červenec. „Když denní teploty přesáhnou 35 stupňů Celsia, dozrávání hroznů zpomalí,“ vysvětlil zdánlivý paradox Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity.

Co je burčák?

Burčák je u nás velmi oblíbeným nápojem a co se burčákem smí nazývat, je jasně definováno. Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné. K jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu.

Za krádeže hroznů se sekaly ruce

I když se hrozny opožďují, na jihomoravských vinicích v současnosti panuje čilý ruch. Zhruba měsíc před vinobraním se totiž podle tradice musejí „uzamknout“ vinice. Jedině tak může být úroda uhlídána před nenechavci. Dohlíží na to hotař, jakýsi strážný či hlídač vinohradu.

Zarážení hory, symbolizuje uzavírání vinice před všemi, kteří tam nemají co dělat. Horou se obecně označuje vinice, a když v ní dříve dozrávaly hrozny, zarážela se do ní tyč vysoká několik metrů, což signalizovalo, že je do vinohradů vstup přísně zakázán. Nicméně výjimka se přece jen našla – těhotným ženám a nemocným bylo dovoleno utrhnout si v parném dni tři hrozny.

Kdy a kde se bude zarážet?

Tresty za porušní bývaly velmi přísné – výjimkou nebylo useknutí nohy či ruky nebo dokonce ztráta života. Ze zarážení hory se stala oblíbená lidová slavnost. Ty nejbližší lze zažít již nyní o víkendu v Mikulově nebo 12. srpna v Tasovicích na Znojemsku. Týden na to, 19. srpna, zarazí horu v Bořeticích na Břeclavsku, 25. srpna ve Vrbovci na Znojemsku a 26. srpna v Kobylí na Břeclavsku.

VIDEO: Takhle v Bořeticích zarazili horu před třemi lety.

Video
Video se připravuje ...

V Bořeticích zarazili horu - platí přísný zákaz vstupu do vinic. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
14 fotografií