Do vinic ještě za tmy vyrazilo 30 sběračů. Měli za úkol sklidit plochu 1,5 hektaru. „Začali v pět ráno. Sesbírali sedm tun vína, což při výlisnosti 20 procent znamená přibližně 1 500 litrů vína,“ řekl ředitel Chateau Valtice Marek Šťastný.
Vinaři letos trochu experimentovali.
„Dříve jsme nechávali Ryzlink rýnský či Ryzlink vlašský, ale letos byla na tyto odrůdy náročná sezona a byly náchylné k hnilobám. Ve vinici proto letos bylo Veltlínské zelené,“ upřesnil Šťastný.
Prokřehlí sběrači si na náročné práci dokázali najít i pozitiva. „Nasněžily asi čtyři centimetry sněhu a listy jsou již opadané. Hrozny tak bylo dobře vidět,“ uvedl s úsměvem jeden ze sběračů.
Ledové víno se sklízí vždy v prosinci, nebo v lednu. Čím později ke sběru dochází, tím víc roste riziko, že se kvalita výsledného vína zhorší.
Aby se ale mohlo začít sbírat, je nutné, aby noční teploty klesly na -7 °C, optimálně až na -10 °C.
VIDEO: Valtice jsou významnou vinařskou obcí. Konalo se v nich například i recesistické mistrovství světa ve sbírání hroznů v retrostylu.
Třicet sběračů vyrazilo v neděli 18. prosince v pět ráno do vinice ve Valticích. Při teplotě -12 °C sklízeli hrozny na ledové víno.
Autor: Václav Šálek/ČTK