„Už 25 let dodávám hrozny do Znovínu Znojmo. Letos ale společnost všem pěstitelům napsala, že od nikoho nekoupí ani hrozen. Jen já jim dodával 20 tun ročně,“ říká zdrceně Vlastislav Juga (64) z Jaroslavic.


Stejně je na tom i Kamil Mikulenčák (40) ze stejné obce. Má obavu, že hrozny uhnijí ve vinicích. „Nevím, co přibližně s 50 tunami hroznů,“ přiznává. Jen na Znojemsku je přitom ve stejné situaci asi 50 pěstitelů.
Video
Video se připravuje ...

Pěstitel hroznů Vlastimil Juga (64) ukazuje dozrálé hrozny, nemá je kdo koupit. Hynek Zdeněk

Znovín Znojmo vysvětlil. „Negativně se projevila kombinace koronaviru, války na Ukrajině a plodných let. Máme ještě plné sklady. Nemůžeme letos hrozny nakupovat,“ vysvětlil předseda dozorčí rady Štěpán Bilíček.


Podle Svazu vinařů České republiky není problém jen lokální. „Víme o tom. Vznikl propadem prodeje vína na trhu. Najít řešení, jak pěstitelům pomoci, bude rada nad zlato,“ přiznal ředitel Svazu Martin Půček.

Ve stejné situaci, jak pěstitelé na Znojemsku, jsou i jejich kolegové na Hodonínsku a Břeclavsku. Také od nich jejich tradiční odběratelé hrozny letos nevykupují. Celkově se jedná o stovky pěstitelů vinné révy, kteří nemají hrozny komu prodat.


Problém se nemusí týkat jen letošního roku. „Hrozny budeme vykupovat až v okamžiku, kdy se situace na trhu narovná. Otázkou je, zda to bude už příští rok,“ přiznal za Znovín Znojmo Bilíček. Podobně to vidí i další velcí výrobci vína.

Pěstitelé s poukazem na vládní prohlášení, že nenechá nikoho padnout, žádají pomoc od státu. Ten se k problému ale zatím nijak nehlásí. „Ministerstvo zemědělství nemůže nijak zasahovat do obchodních vztahů mezi pěstiteli hroznů a výrobci vína,“ sdělil na dotaz Blesku, zda ministerstvo může pěstitelům nějak pomoci, mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.


Bez ohledu na to, jak to dopadne letos s hrozny, musí pěstitelé opět v prosinci vyrazit do vinic a pracovat v nich. Mnozí je obnovovali za pomoci dotací, a musí je proto minimálně ještě několik let udržovat bez ohledu na to, zda hrozny prodají či ne.
Fotogalerie
8 fotografií