Nejlepší tuzemské víno obral výrobce z viniční trati U Chlupa v Hnanicích, ve Znojemské podoblasti. „Víno jsme vyrobili ve čtyřsetlitrových barikových sudech spontánním kvašením," prozradil enolog vítězného vinařství Jakub Smrčka.

Viniční trať U Chlupa v Hnanicích leží na samé hranici Moravy a Rakouska. Jméno jí dal zastřelený pohraničník a házenkář Otmar Chlup (†28), který tam padl v roce 1938 při obraně československé hranice před ordnery, sudetoněmeckými polovojenskými jednotkami dobrovolníků a diverzantů.

Chuť pro přezrálých hruškách

Nejlepší tuzemské víno má podle porotců „nádhernou zlato-žlutou barvu s tóny po přezrálých hruškách. V chuti je cítit krémovost zrání po barikových sudech, pečený chléb, sušený ananas a přezrálé hrušky.

V kolekci 100 vín se zlatou medailí Salonu vín 2021 bude 52 vinařů a celkem 21 odrůd vín. Seznam všech oceněných vín zveřejní Svaz vinařů na začátku ledna.

Na nejprestižnější soutěž v ČR navazuje ve Valticích na Břeclavsku od února Salon vín coby celoroční degustační expozice nejlepších sta vín.

Tam je pak možné prostřednictvím několika typů degustačních programů, včetně tzv. „volné degustace“, programů řízených sommelierem a individuální degustace z prezentačního automatu, ochutnat nejlepší vína pro daný rok.

VIDEO: Pohled do vinice Vinaře roku 2020 Milana Sůkala z Nového Podvora. 

Video
Video se připravuje ...

Pohled do vinice Vinaře roku 2020 Milana Sůkala z Nového Podvora. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
15 fotografií