Jaké víno je ideální pít při vyšších teplotách na jaře a v létě? „Vhodná ve vyšších teplotách jsou růžová vína – rosé. Velmi oblíbená v letním období jsou i šumivá vína – frizzante,“ myslí si organizátorka akce Eva Skácelová.

Na Vinománii lze ochutnat víno u sedmi prodejců zcela zdarma díky kuponu z letáku Turistického a informačního centra města. „Leták je k dispozici v našem centru a budou ho rozdávat naše promotérky v centru města v průběhu akce,“ prozrazuje Skácelová. 

Na trzích najdou zájemci ke koupi a degustaci nejen tradiční kvalitní moky, ale i méně obvyklé granátové či oranžové víno. „Je možné získat i takové zvláštnosti jako hroznovou mouku nebo olej z hroznových jader,“ říká organizátorka. 

Video
Video se připravuje ...

Vinománie na náměstí Svobody se koná letos potřetí. Markéta Malá

Lákadlem letošního roku je vinná zmrzlina, ochucená růžovým vínem. „Základem vinné zmrzliny je smetana a jogurt. Na mrazicí ploše se suroviny ochladí a polijí kvalitním vínem,“ prozrazuje recept zmrzlinářka Martina Floková.

Fronty se stojí paradoxně na pivo, kterého je málo, vždyť stánky jsou logicky věnované vínu. „Dal jsem si pivo, protože mám žízeň, ale víno mám taky rád. Raději sušší a bílé. Dávám přednost Veltlínskému zelenému a Rulandskému šedému,“ svěřil se Radek Slunéčko.

Stánky budou na náměstí Svobody v provozu do 2. června. Jaké dobroty k vínu lze ochutnat? „Připravené jsou speciality na grilu jako sýry, klobásky a steaky. Nechybí oblíbené bramboráky, maďarské speciality, domácí langoše,“ láká Skácelová.

Fotogalerie
13 fotografií