Sláma s družinou vyjel od katedrály na bílém koni přes historický střed Brna na náměstí, kam jej následoval zástup lidí. S otevřením pětilitrové lahve, reprezentující letošní ročník, se pak čekalo až do 11. hodiny. Její obsah herec rozlil do skleniček lidem v prvních řadách.

„Věřím, že hojně navštívená akce, stejně jako další slavnosti napříč Českem, podpoří prodej a spotřebu Svatomartinského,“ řekl na pódiu prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Ochutnávku si nenechali ujít jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) stejně jako primátorka Markéta Vaňková (ODS). Ta upozornila, že Brno má svou vinici na svazích hradu Špilberk.

Video
Video se připravuje ...

Brňané zaplnili náměstí Svobody, svatý Martin jim přivezl víno Zdeněk Matyáš

Na trhu se objeví přes dva miliony lahví

Košt na náměstí v Brně uspořádal Vinařský fond, který značku Svatomartinské vlastní. Propůjčuje ji vinařům, jejichž vína splňují podmínky. Svatomartinských vín bude letos v prodeji 304 druhů od 74 vinařů a vinařství, na trh zamíří rekordních 2,35 milionu lahví.

Nejhojněji budou jako každoročně zastoupena bílá vína, a to 143 variant, růžových a klaretů bude 91 druhů, červených vín 70. Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína povolených odrůd a jejich cuvée, tedy směsi.

Fotogalerie
10 fotografií