Na mnoha místech vypuká už tento víkend – někde se jedná o jednodenní akci, jinde probíhá po celý víkend. Vinobraní je nejdůležitějším obdobím a celoročním vyvrcholením vinařovy práce na vinohradu. V našich zemích se tradičně koná v obcích a městech s vinařskou tradicí, v období od září do listopadu. Je oslavou úrody a plodnosti, ale především píle, energie a času, které poctivý vinař výrobě vína věnuje. Zatímco dříve byla vinobraní záležitostí jen zámožných obyvatel, v poválečné době se obliba rozšířila i mezi prostší lid a vinobraní začala nabírat současné podoby.
HUDBA I JÍDLO
Dnešní oslavy jsou již neodmyslitelně spojené s kulturními zážitky – koncerty, divadelními představeními, průvody v maskách, ale i gastronomickými specialitami obvykle z produkce regionálních výrobců, rukodělnými výrobky a tak dále. A ačkoli víno, které je ústředním bodem vinobraní, rozhodně není určené pro děti, bývají vinobraní skvělým cílem i pro rodinný výlet. I na nejmenší tu totiž často čeká spousta zábavy, dílny, soutěže, divadýlka...
MOŠT PLNÝ VITAMÍNŮ
Kromě vína pocházejícího z dílny místních vinařů, které na vinobraních můžete ochutnávat, máte také šanci okusit burčák, specialitu, která je známá jen v oblasti střední Evropy. Třeba v takové Francii nebo Španělsku byste něco podobného hledali těžko. Jedná se o částečně zkvašený mošt, který představuje meziprodukt při výrobě vína. Je oblíbený v České republice, ale i třeba v Rakousku a místy v Německu, kde se pro něj používá označení Sturm. Je známo, že obsahuje vysoké množství vitamínů skupiny B a každý ze zasvěcených má jiné představy o tom, kolik burčáku je každý rok třeba vypít, abyste si utužili zdraví. Alespoň sklenku ale určitě zkuste, bez něho by to totiž nebylo vinobraní se vším všudy.
SLÁVA MLADÉMU VÍNU
V období, kdy budou oslavy vinobraní pomalu utichat, přijde další důvod k bujarému veselí a ochutnávání vína. A to den, kdy se od vinařů ke konzumentům dostane mladé, tzv. Svatomartinské víno. Jedná se o specialitu z oblasti Česka, pro niž je každoročně vyhrazený datum 11. 11. (i když letos výjimečně bude termín posunut).
PO ČESKÉM FRANCOUZSKÉ
Nedlouho po Svatomartinském přijde na trh francouzské mladé víno známé jako Beaujolais nouveau. Jde o první víno nového ročníku, které pochází z francouzské vinařské oblasti Beaujolais. Víno se vyrábí z hroznů v regionu Beaujolais ve východní Francii a má rychlý kvasný proces, pro který nejsou potřeba sudy. I Beaujolais nouveau je spojené s konkrétním dnem v roce – přichází každý třetí čtvrtek v listopadu, a to již od roku 1985. Na tomto mladém francouzském víně si ale pochutnají jen milovníci červeného nebo růžového vína, proti tomu Svatomartinská vína jsou jak červená a růžová, tak i bílá.
Burčák podle zákona
› Podle zákona č. 321/2004 Sb. a nařízení Rady (ES) č. 1493/1999 je burčák definován jako částečně zkvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % obj. skutečného obsahu alkoholu a nejvýše 3/5 celkového obsahu alkoholu. Musí přitom být získán výlučně z vinných hroznů sklizených a zpracovaných v ČR.
Dodatek dle novely vinařského zákona: Nabízen může být mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku, v němž byly vinné hrozny sklizeny. Zdroj: www.wineofczechrepublic.cz