Vinaři letos slibují skvělý ročník a předhánějí se v superlativech. Může za to teplý a slunečný srpen, nejdůležitější měsíc pro dozrávání raných odrůd. „V bílých najdeme ovocný nádech připomínající broskve a citrusy s delší dochutí, v růžových jsou patrné jahody, zralé třešně a višně. Červená budou taktéž ovocná s jemně sametovou tříslovinou,“ popisuje sommeliérka Denisa Kolaříková.
Listopadem to nekončí
Svatomartinská vína se nemusejí pít jen během listopadu. „Svou přirozenou svěžest a lehkost si bez problému udrží až do Velikonoc. Prostě je pijme, dokud nás to bude bavit,“ radí Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.
Bez vývrtky
Při otevírání lahví se letos většinou obejdete bez vývrtky. „Poprvé bude pod šroubovým uzávěrem více než 2 milionů lahví, což je téměř 87 % z celkového počtu,“ říká Marek Babisz z Národního vinařského centra.
Napříč republikou
Oslavám dominuje Svatomartinský košt v Brně, který nabídne 100 vzorků svatomartinských vín od různých vinařů. Ochutnávat se ale může třeba ve Znojmě, Olomouci, v Praze a dalších městech. Přehled akcí najdete na www.vinazmoravyvinazcech.cz
Za kvalitu ručí známka
Svatomartinské není každé mladé víno. Chlubit se známým logem svatého Martina na koni na etiketě můžou jen vína, která projdou přísným hodnocením odborné komise.
Ochutnejte bílé, růžové i červené
Svatomartinská vína mohou být bílá, růžová i červená. Základem jsou odrůdy, které dozrávají dříve, a proto z nich vinaři mohou vyrobit vína včas.
BÍLÁ: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a jejich cuvée. Hodí se: k rybám, drůbeži, studené kuchyni (saláty, paštiky, sýry).
RŮŽOVÁ: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe a jejich cuvée. Hodí se: k výrazně upravené drůbeži a těstovinám a tam, kde si nejsme jistí, jaké víno vybrat.
ČERVENÁ: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a jejich cuvée.
Hodí se: k pečeným a dušeným masům a zvěřině.
Jak vznikla tradice Svatomartinské husy? Videohub