Ženy s dětmi tvrdí, že jim Brno nijak nepomáhá. Realita je ale jiná. „Nabídli jsme této skupině lidí ubytování v asistenčním centru na výstavišti, jenže to odmítli,“ zdůraznila mluvčí kraje Alena Knotková.


Na místo v pondělí večer vyrazila v doprovodu policie a strážníků primátorka Brna Markéta Vaňková (44, ODS). „Přibližně 70 lidí uposlechlo a odjelo nocovat do židenických kasáren. Někteří ale zůstali nadále na místě,“ řekla primátorka.
Video
Video se připravuje ...

Primátorka Brna Markéta Vaňková hovoří o ukrajinských Romech, kteří se usadili před hlavním nádražím. Hynek Zdeněk

Město podle ní nemá možnost donutit tyto ženy a děti k přesunu od hlavního nádraží. „Podle našich informací se stěhují ze státu do státu a i mezi jednotlivými městy, čekají jen na dávky,“ přidala postřeh primátorka.


Vaňková zároveň ohlásila vznik desetičlenné skupiny zabývající se začleňováním Ukrajinců do české společnosti. „Nikdy v historii jsme tady tak masivní migraci nezažili a musíme počítat s tím, že zde určitá část uprchlíků zůstane,“ vysvětlila primátorka Brna.
22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Kompletní online
Fotogalerie
130 fotografií