Podle jeho informací zařadilo ministerstvo kultury vilu na seznam památek teprve v úterý 12. dubna. Než stačil úřední dopis všem účastníkům dorazit, zakously se do cenného kousku architektury bagry. V pátek, ve státní svátek.


Pátky si přitom majitel objektu zřejmě oblíbil. „Majitelé začali před rokem stavbu zcela bez povolení brutálně odstrojovat, jejich práce byly takřka vždy zahajovány v pátek odpoledne, tedy nebylo možné se nikam dovolat s dotazy,“ uvedla pro Blesk.cz historička umění Kristina Ketmanová.
Video
Video se připravuje ...

Bagry přes Velikonoce zdemolovaly v Brně chráněnou památku. Kristina Ketmanová

Už přibližně dva roky před demolicí z vily zmizela střecha a krov. „Stavba tak byla vystavena povětrnostním vlivům a uvedena do havarijního stavu, aby ji mohl majitel zbořit,“ upozornil podle servru idnes.cz Aleš Homola z Národního památkového ústavu.

Zdobená fasáda i krásný park

Vilu sloužila jako ukázka menší novorenesanční architektury s bohatou zdobenou fasádou a řezbovanou dřevěnou lodžií. „Stavba byla harmonicky začleněna do řadové výstavby. Za vilou je krásný park s dochovanou výsadbou, původními pěšinami a historickým skleníkem,“ doplnila historička popis budovy.

Podle Ketmanové jde o velkou ztrátu. „Že je dům hodnotný lze s trochou citu poznat i bez památkového katalogu. Na výjimečnosti objektu se shodli také odborníci, a proto zde byla naprosto legitimní snaha dát tomu právní rámec,“ vysvětlila.

Bourání na Velký pátek

Zbourání na Velký pátek vnímá jaké cílené využití křesťanského svátku. „Je to i s ohledem na sousedy velmi bezohledné. Celé se to jeví jako velmi účelové,“ dodala historička umění.

Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika ale míní, že demolice byla nutná. „Na Velký pátek jsem byl přímo na místě zjišťovat, co se děje. U vily probíhal proces zpamátňování, ale na místě jsem zjistil, že vlastník má dle stavebního zákona všechno potřebné, aby provedl stržení obvodových zdí. Ze znaleckého posudku vyplynul jednoznačný závěr, že hrozí zřícení zdí do uliční části a je potřeba je okamžitě strhnout,“ uvedl pro servr idnes.cz.

Redakce se snažila získat vyjádření společnosti, proč vilu nechala zdemolovat. To se jí ani nepodařilo. Podobně dopadla i redakce idnes.cz, která od asistentky jednatele společnosti dostala pouze informaci, že má na místě vyrůst nový dům.

Fotogalerie
47 fotografií