Na úterý bylo svoláno mimořádné zasedání rady hl. m. Prahy, kde se mimo jiné projednávalo odvolání proti povolení demolice vily na pražských Hřebenkách, jejíž majitelkou je Valéria Haščáková, manželka slovenského podnikatele a spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka. „Rada dnes jednomyslně schválila, že se Praha jako jeden z účastníků tohoto řízení odvolá proti rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 5, který povolil demolici vily,“ řekl na tiskové konferenci primátor Zdeněk Hřib.

„Je to architektonicky velmi cenná budova, která by rozhodně měla zůstat stát a být inspirací pro současnou i budoucí generaci. Nyní společně s Prahou 5 připravujeme žádost o prohlášení vily za kulturní památku. Dokud k tomu máme co říct, budeme vždy hájit historické dědictví,“ dodal Hřib.

Vyhráno není ani zdaleka

I když se může zdát, že je vše na dobré cestě, není zdaleka vyhráno. „Nyní se musíme spojit s paní Haščákovou a čekají nás složitá jednání. Pokoušel jsem se ji kontaktovat v minulém týdnu, ale zatím bez úspěchu. Proto jsem kontaktoval zástupce Penty, aby jednání zprostředkovali,“ sdělil předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman (Praha Sobě), který zároveň stojí za iniciativou projektu Prázdné domy.

Podle Zemana nebude vyhráno ani pokud by se demolici podařilo zabránit. „Je to velmi specifický objekt, který bude vyžadovat specifický přístup majitele. Až se nám pro vilu podaří najít vhodné využití, teprve pak můžeme říct, že se nám ji podařilo zachránit,“ dodal Zeman.

Minulou středu byla také zveřejněna petice na záchranu vily. „Budeme požadovat, aby byla vile udělena památková ochrana. I tlak veřejnosti by v tomto případě mohl pomoct,“ řekla Blesku Alena Janďourková z Prahy 5 Sobě. Primátor také sdělil, že podle jeho informací míří k památkářům i další žádosti o prohlášení vily kulturní památkou.

Povolení demolice nešlo zabránit

Mluvčí Národního památkového ústavu Andrea Holasová uvedla, že případ nevidí rádi, nemohou s tím ale v podstatě nic dělat. „Jde o respekt k vlastnickým právům majitele a stávajícímu legislativnímu rámci, v němž můžeme operovat. Návrh demolice se nám dostal na stůl v polovině dubna, 6. května jsme vydali písemné vyjádření podle zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, který neumožňuje jiný výrok než demolici akceptovat,“ vysvětlila pro Blesk Holasová.

Demoliční výměr vydal stavební úřad Prahy 5 dne 9. července. Je možné se proti němu odvolat do 15 dnů od doručení rozhodnutí. Hlavní město je ze zákona tzv. účastníkem řízení, který může odvolání podávat. Praha 5 by jím byla jen v případě, že by vlastnila kolem stavby pozemky, což není tento případ. 

Praha 5 říká, že stavební úřad neměl jinou možnost, než demolici povolit, protože majitelé dodali všechna potřebná stanoviska a budova není památkově chráněna. Dům významného pražského stavitele první třetiny 20. století stojí těsně mimo památkovou zónu Smíchov a nepožívá žádné památkové ochrany kromě ochranného pásma pražské památkové rezervace.

Kauzu řeší i ministerstvo kultury

 „Je nutné zjistit všechny nezbytné informace vzhledem k možným právům nabytým v dobré víře a potom stanovit co nejvhodnější postup,“ sdělila ve čtvrtek 22. července ČTK Petra Hrušová z tiskového odboru MK. 

Ministerstvo kultury se má při řízení o prohlášení řídit lhůtami podle správního řádu, v praxi však často tato řízení trvají měsíce až roky, někdy velmi dlouho trvá, než je samotné řízení zahájeno. Platí ale, že po zahájení řízení o prohlášení za kulturní památku se na nemovitost vztahuje ochrana odpovídající té, jakou by měla v případě, že by za památku prohlášena byla. Vlastník ji tak nemůže bez povolení nejen zbourat, ale ani opravovat.

Majitelka vily Haščáková Deníku N v pátek 16. července napsala, že vilu prodává a nový majitel chce na jejím místě postavit jiný rodinný dům. Postup majitelů domu kritizoval předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman (Praha Sobě). Výbor loni doporučil pořídit změnu územního plánu dovolující vilu používat k bytovým účelům, podle Zemana však neměl informaci o plánu budovu zbourat.

„Až se změna územního plánu bude posuzovat, rozhodně s ní nebudu souhlasit a zároveň budu žádat o podporu svého stanoviska kolegy z výboru,“ napsal Zeman na svůj facebookový profil. K demolici není změna nutná, její schválení nicméně ovlivní, co bude případně možné na parcele postavit. Změny územního plánu finálně schvaluje plénum pražského zastupitelstva.

Miliardář podezřelý z korupce

Jaroslav Haščák je slovenský podnikatel, jeden ze zakladatelů skupiny Penta Investments. Loni v prosinci byl na Slovensku obviněn z korupce a na přelomu roku strávil 30 dní ve vazbě. Hned po svém zatčení se stáhl z výkonných funkcí ve firmě, v červnu se začal stahovat i majetkově. 

Podíl ve firmě, který dosahuje zhruba 44 procent, převádí na manželku, právničku Valériu Haščákovou. Transakce může trvat měsíce. Časopis Forbes odhaduje Haščákovo jmění, které tvoří hlavně podíl v Pentě, na 1,2 miliardy dolarů (asi 25 miliard korun).

Fotogalerie
10 fotografií