„Hrozny této odrůdy dozrávají o týden až deset dní dříve, než běžně pěstované první rané odrůdy. Vysadili jsme ji před třemi lety, letos máme první plnohodnotnou sklizeň,“ uvedl ředitel Vinných sklepů Valtice David Šťastný.

Hrozny putovaly z vinohradu rovnou do lisu. Vinařství k úpravě burčáku využívá takzvanou flotaci, při níž se z moštu odstraní kaly, což zlepšuje barvu i chuť burčáku. K dostání bude v pátek v prodejně vinařství ve Valticích.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Podle zákona se smí první burčák prodávat 1. srpna, letos má ale dozrávání hroznů proti předchozím letům mírné zpoždění.

VIDEO: Burčák je pro svou lahodnou chuť u mnoha lidí ještě oblíbenějším nápojem, než víno. Každoročně ho na jižní Moravu přijedou ochutnat desítky tisíc lidí.