Pokud milujete svěží burčák, který vám zaperlí ve sklence i na jazyku, asi byste si ho neměli kupovat někde u silnice v plastových lahvích, kde nemáte jistotu jeho místa původu, způsobu zpracování a někdy ani toho, zda je burčák opravdu jen z bobulí vinných hroznů.

Do konce listopadu

Nejdřív je třeba si vysvětlit, co je burčák a jak vzniká. Podle právních předpisů je to nápoj, který se vyrábí pouze z českých a moravských hroznů a který se má prodávat od začátku srpna do konce listopadu. Je to vlastně částečně zkvašený mošt z vylisovaných vinných bobulí hroznů, tedy určitý meziprodukt při výrobě samotného vína.

Fotogalerie
16 fotografií

Burčák je možné vyrobit z bílých nebo modrých hroznů vinné révy prakticky ze všech odrůd,“ uvádí Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů. „V České republice se začíná vyrábět z odrůd Irsai Oliver, Müller Thurgau a pak se dostanou na řadu Veltlínské zelené, Muškát moravský a Chardonnay. Během druhé poloviny září mají svou hlavní sezonu modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák. Ten je však mnohem méně rozšířený, protože jeho výroba je technologicky náročnější a ideální čas k jeho konzumaci je kratší než u bílého.

Burčák obsahuje 1 až 7 procent alkoholu (zkušení vinaři tvrdí, že ideální je 6 procent) a má svěží vyváženou sladkokyselou, jemně perlivou chuť. Burčák z bílých hroznů by měl mít světle žlutou až zlatavou barvu, z modrých pak rubínovou až tmavě červenou. Vzhledem k tomu, že během času stále probíhá kvašení, chuť burčáku se mění podle toho, jak se cukr postupně přeměňuje v alkohol. Raději si ho tedy nekupujte do zásoby, a pokud si domů přinesete přece jen lahev, zcela ji neuzavírejte, aby mohl unikat kysličník uhličitý. Při nákupu si také prohlédněte lahev, má na ní být název odrůdy a výrobce. A kde burčák ochutnat nebo koupit? Ideálně přímo u vinaře, případně ve vinotéce. Až si ho nalijete do sklenky, neťukejte s ní, to se dělá až s prvním mladým vínem na sv. Martina.

Video
Video se připravuje ...

Vinař Adámek: Burčák nesmí mít moc alkoholu Ondřej Požár

Svátek sv. Martina

Francouzi mají své Beaujolais nouveau, tedy mladé svěží víno, které se urodí ve stejný rok ve stejnojmenné oblasti severně od Lyonu. Poprvé se ochutnává vždy třetí listopadový čtvrtek (je to Den beaujolais), vychlazené na 11 až 13 °C. A my můžeme být pyšní na to, že máme svá vína svatomartinská, která se ochutnávají poprvé vždy ve svátek svatého Martina z Tours, poustevníka a biskupa. Na jeho svátek se také pečou vykrmené husy, koláčky nebo rohlíčky a oslavuje se ukončení zemědělského roku. Za starých časů to byl také poslední den před šestitýdenním půstem. Svatomartinská vína se vyrábějí jen z určitých odrůd vinné révy, bílá z Veltlínského červeného raného, Mülleru Thurgau a Muškátu moravského, růžová z odrůdy Zweigeltrebe a růžová a červená ze Svatovavřineckého a Modrého Portugalu. Vína jsou lehká a svěží s ovocnou vůní a chutí. Víno se nalévá z lahví a novým mladým vínem už si můžete ťuknout. Bílá a růžová vína by měla mít maximálně 12,5 procenta alkoholu, červená pak 13 procent a vypít byste je měli do Velikonoc, pak už pomalu ztrácí svou svěžest. „V mladých vínech, která zrála pouhých pár týdnů, se nestihl naplno projevit jejich odrůdový charakter,“ vysvětluje Josef Svoboda. „Nehledejte mezi nimi plná a těžká vína, červená mají méně tříslovin, ale velmi dobře se pijí a hodí se k celé řadě pokrmů. Svatomartinské hody a vína jsou pro většinu lidí slavnost, a to nejen díky tomu, že jsou jen jednou ročně. Výborná vína jsou z vinařství Habánské sklepy nebo Víno Mikulov. Nejlepší je začít u bílých, vzít to přes růžová a skončit u červených. Další příležitost bude až za rok...

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. Zakoupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.