Jak vzniká burčák

Čerstvě vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije během poměrně krátkého období. Právě v tomto období obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Pozorujte bublinky

Dobrý burčák rozeznáte od nevydařeného už na první pohled. „Správně vyrobený a skladovaný burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře zpozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého,“ popisuje Marek Babisz, hlavní someliér Národního vinařského centra.

Přivoňte si

Burčák od poctivého vinaře bývá už v počátku velmi dobře cítit po odrůdě, ze které byl vyroben. V jeho vůni by neměla být ani stopa po zápachu hniloby nebo zatuchliny, které svědčí o chybách v procesu výroby. Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí, nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek.

Zkontrolujte barvu

Burčák by měl mít okrovou barvu, může mít i mírně nahnědlé tóny. Neměl by však být příliš kalný, větší množství kalu se totiž objevuje při pozdějších fázích kvašení. Tehdy bývá burčák alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný.

S pitím neváhejte

Nejlepší je ale burčák vypít ihned po zakoupení. Jakmile se totiž přehoupne do fáze, kdy již převládá alkohol nad cukrem, už nebude tak dobrý.

K odrůdě Irsai Oliver se už brzy připojí burčáková nabídka odrůd muškátu moravského a Solaris.
Autor: Zdeněk Matyáš

Vybírejte obezřetně

Kupovat burčák ve stánku u silnice je sázka do loterie. Burčák vyžaduje chladnější a temnější prostředí a celodenní stání u silnice mu určitě nepřidá. Raději zajděte ochutnat a nakoupit do vinotéky nebo přímo k vinaři.

Ochutnejte

Chuť poctivého burčáku je vyvážená a příjemně sladká, protože se v něm zatím jen malá část přírodního cukru přeměnila na alkohol. Na pozadí byste měli cítit také charakteristickou kyselinku.

Opatrně s převozem

Burčák se většinou převáží v plastových nádobách a hlavní chybou je utažení uzávěru. Pokud úplně nedotáhnete uzávěr lahve, nehrozí, že si uvolňující oxid uhličitý najde z přetlakované nádoby svou vlastní cestu. Nechte tedy lahve povolené, ať může oxid unikat.

Uložte ho do chladu

Skladovat burčák je trochu složitější. Burčák je živý nápoj, stále se vyvíjí a poměrně rychle se mění. V teple kvasí bouřlivě a jeho životnost se rychle zkracuje. V lednici ale bez problémů vydrží i dva dny.

Fotogalerie
5 fotografií

Video
Video se připravuje ...

„Proč v době krize rušit superhrubou mzdu, když to nešlo dřív?“ Exministr Pilný v proinvestování nevěří Markéta Volfová, Lukáš Červený