A hned nabídl částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy nedočkavcům. U tří stánků v okolí Valtic se obsluha nezastaví. „Nejčastěji si lidé berou na ochutnávku dvoulitrovku. Už jsme tady ale měli zákazníka, který si vzal rovnou třicet litrů,“ usmíval se v pátek mladík u stánku mezi Valticemi a Sedlecem.

„Dodáváme i do prodejen v okolí, pokrytou máme oblast od Valtic přes Lednici až k Dolním Dunajovicím,“ prozradil Machuča, který pokračuje v rodinné tradici a hospodaří na šesti hektarech vinohradnických tratí. „Úroda hroznů je výborná, měly dostatek vody i slunce,“ libuje si vinař.

Litr prvního burčáku přijde na 70 korun. Nabídku osvěžující moku už za pár dní ale rozšíří další vinaři. V plném proudu jsou totiž sběry dalších raných odrůd jako Solaris nebo muškát moravský.

Fenomén burčák

Jde o částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 1 až 7 promile.

Omezení prodeje

Český vinařský zákon stanoví, že pod názvem burčák se smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné. Prodej je omezen obdobím od 1.srpna do 30.listopadu. Ustanovení omezující původ hroznů na Českou republiku napadla Evropská unie, podle ní je v rozporu s pravidly volného obchodu.

VIDEO: Znojemské vinobraní 2019 a průvod krále Jana Lucemburského. Letos se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konat nebude.