Vinaři s falšováním vína bojují už celá staletí. Není totiž nic jednoduššího, než přimíchat do něj trochu vody. Už v 16. století lidé rozlišovali rozdíl mezi vinným nápojem a vínem. Naše chuťové buňky dokážou rozdíl rozeznat, až když je přídavek vody nad 20 procent.

Voda má tu vlastnost, že víno naředí, pokud ale chce prodejce zákazníka oklamat, přidá do nápoje ještě syntetický glycerol a líh. Podle zákona nejsou totiž glycerol nebo různá barviva zdravotně závadná. Barviva se používají, aby se skryla nepřirozené barva pro určitou odrůdu.

Je důležité si ale dát pozor na takzvané senzorické závady, kdy víno silně páchne po těkavých látkách nebo myšině. Je lepší víno nejdříve ochutnat.

Dokážete od sebe vína rozeznat jenom podle chuti? Naučte se to! Zkrátka ochutnávejte a ochutnávejte. Jenom tak zjistíte, zda vám chutnají spíš suchá nebo sladší vína a také jaké odrůdy. Odrůda je důležitá. Z Moravy známe nejvíce Pálavu, Tramín červený a Rulandské šedé.

A jaké jsou zásady nákupu vína?

  • Chcete bílé nebo červené?
  • Zkontrolujte kvalitu a vůni
  • Vyberte si odrůdu
  • Prodejce by měl dát víno k ochutnání
  • Stáčené víno vydrží kratší dobu než v láhvi
  • Zeptejte se prodejce, co všechno o vínu ví
  • Pokud chcete dobré víno, nejděte pod 65 Kč za litr

 

Pokud stále nevíte, co a jak, porovnávejte podle obsahu zbytkového cukru, kyseliny a extraktu. Etiketa vám poradí, o jaké víno jde.

A malý slovníček pojmů na závěr:

Extrakt – látky, které zbydou, když se odpaří voda a alkohol. Větší množství extraktu dodá vínu plnější chuť. Minimum u jakostního vína: bílé 17 g/l, červené 18 g/l.

Kyselina – dotváří chuť vína. Průměrně jde o 5 až 6 g na litr. Pokud je kyseliny méně, víno je nevýrazné, pokud více, je trpké.

Zbytkový cukr – cukr ovlivňuje chuť vína. Suchá vína mají 4 g na litr, polosuchá 4 až 12 g na litr, polosladká 12 až 45 g/l a sladká víc než 45 g/l

Jak vás mohou prodejci napálit?

  • Stáčené víno vylepší umělými aromaty
  • Čepují do použitých lahví, ačkoli se to nesmí
  • Špatně skladují víno a to sníží jeho trvanlivost
  • Prodejce nezná původ vína, takže nemusí souhlasit odrůda

Fotogalerie
5 fotografií