Na tohle vepřové z Polska si nechte zajít chuť. Obsahuje bakterie salmonely
V půlkilogramovém balení vepřového mletého masa prodávaného v Lidlu zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) přítomnost bakterií rodu Salmonella. Jde o šarži od polského výrobce, která měla datum použitelnosti do 4. srpna. Řada lidí si však uchovává doma maso mražené i po tomto datu, proto SZPI varuje před případnou konzumací, uvedl v úterý mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania z Mokrska dodal do Lidlu 2376 balení, tedy více než tunu vepřového v dané šarži. Nyní se již v tržní síti vzhledem k datu trvanlivosti nenachází. „Případné zmražení nemá na kontaminaci prakticky žádný vliv,“ uvedl Kopřiva.
Požití kontaminovaného masa však automaticky neznamená, že u člověka propukne salmonelóza. Záleží na odolnosti jedince, na množství bakterie a také na tom, zda bylo maso dostatečně tepelně upravené.
Inspekce zahájí s obchodním řetězcem správní řízení o uložení sankce a bude pokračovat v intenzivních kontrolách tohoto druhu výrobků.
polské potraviny vědomě zásadně nekupuji. nikdy se u nich nemůžu splést, ať je to cokoliv, vždy divná, většinou chemická nebo zkažená chuť. bohužel mi připadá, že potravinové řetězce potraviny z Polska nakupují čím dál více (např. Tesco)