Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bachař Petr se chce stát knězem: Faráři kdysi tajně pil mešní víno

Autor: jel - 
12. srpna 2020
20:31

Petr pracuje jako bachař ve Věznici Stráž pod Ralskem, kromě toho je ale oddán víře a letos dokonce přijal jáhenské svěcení. Podle vlastních slov se přitom k náboženství dostal úplnou náhodou díky obyčejné klukovině.

Petr, který pracuje u vězeňské služby už 15 let, byl zároveň dlouhá léta ministrantem, když však dostal příležitost zaskočit za kněze, zrodila se mu v hlavě myšlenka, že by se jím rád stal sám. K tomuto cíli se Petr přiblížil letos v červnu, kdy byl vysvěcen na jáhna. Což je první stupeň svátosti svěcení, jáhnové se aktivně podílejí na bohoslužbách a například předčítají posvátné texty.

„Z toho, že jsem se stal duchovním, pro mne plynou určité závazky,“ řekl pan Petr pro facebookové stránky Vězeňské služby ČR. „Musím žít nejen světsky, ale i duchovně, takže nemůžu dělat ostudu ani vězeňské službě, ani církvi,“ dodal s tím, že dokáže svou práci i duchovní život propojit a snaží se být k odsouzeným dobrosrdečný. K trestům či použití násilných donucovacích prostředků se prý uchyluje pouze v krajních případech.

K víře se přitom dostal úplnou náhodou. Vše začalo obyčejnou klukovinou. „Šli jsme tenkrát s partou kluků kolem kostela a ten, co partu vedl, řekl: Pojďte, vypijeme panu faráři víno a sníme nějaké hostie,“ připomněl si Petr, jak to celé začalo. „V zákristii jsme potom pili a hodovali a do toho pan farář přišel,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi