Na problém upozornil server rozhlas.cz. Podle jeho informací si o dotaci z programu Živel požádalo 759 lidí. Státní fond podpory investic, který dotace rozděluje, ale podle serveru vrátí 90 procent žádostí k doplnění, protože v nich chybí znalecké posudky i výše plnění pojišťoven.


Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (37, KDU-ČSL) chybějící údaje chápe. „Lidem se snažíme pomoci, ale stále čekáme na metodiku ministerstva, jakým způsobem se mají žádosti zpracovávat,“ přiznal Grolich.

Bouře poničila 1200 domů a skoro 200 jich bylo nutné zbourat, 21 jich ještě demolice čeká. Část domácností je také bez elektřiny, všechny by měly být připojené do 26. července.

VIDEO: V postižených oblastech tornádem bylo zdemolováno již téměř 200 domů. Jejich bývalí majitelé potřebují peníze co nejdříve, aby mohli opět bydlet.

Video
Video se připravuje ...

Úterní demolice domu č.443 v Mikulčicích Zdeněk Matyáš

Lidé navíc podle něj potřebují odhad nákladů a ten zpravidla ještě nemají. „Původní žádosti, které sbírali úředníci na místě, tak byly jen předběžné,“ dodal hejtman.


Ničivé tornádo se nad Břeclavskem a Hodonínskem přehnalo 24. června. Poničilo mimo jiné 1 200 domů, z nichž přes 200 bylo následně určeno k demolici. Zemřelo při tom šest lidí, desítky dalších byly zraněny.
Fotogalerie
105 fotografií